Categories: Stil de viaţă

Ce se întâmplă când mănânci prăjeli?

Din foarte multe puncte de vedere, prajirea, este cea mai nesanatoasa metoda de gatit, intrucat degradeaza nutrientii din alimente si da nastere unor produsi de reactie nefasti pentru sanatate, la interactiunea aliment-grasime-oxigen. Iata, concret, de ce este bine sa eviti prajirea alimentelor:1. Uleiurile vegetale favorizeaza inflamatiile
Uleiurile vegetale au, in general, un efect proinflamator prin acizii grasi continuti. Cu putine exceptii avem cantitati mult prea mari de omega 6 raportate la continutul de omega 3.

2. Alimentele prajite afecteaza vasele de sange
Uleiurile vegetale sunt, in general, deja oxidate si denaturate din cauza temperaturilor mari, a contactului cu aerul si expunerea la lumina solara. Aceste grasimi afecteaza in principal vasele de sange.

3. Prin prajire se genereaza compusi toxici, extrem de nocivi, unii cancerigeni 
Acesti compusi rezulta atat din incalzirea componentelor alimentului prajit, dar si din combinarea cu acizii grasi sau alte componente din ulei.

In timpul prajirii se elibereaza radicali liberi, aldehide, peroxizi lipidici, etc. Toti acesti produsi de reactie sunt foarte reactivi si instabili si cauta sa se lege de orice componente disponibile. Astfel, in cazul prajirii carnii (proteinelor), aminoacizii degradati termic reactioneaza cu compusii amintiti mai inainte si formeaza hidrocarburi policiclice aromate, gen benzipiren, precum si alte amide si compusi cu gruparea nitroxil (N-O), care sunt mutageni si cancerigeni incontestabili.

La prajirea alimentelor amidonoase (cum sunt cartofii si alte legume), apar si alti compusi problema, cum ar fi acrilamida, alta substanta toxica de care ar trebui sa ne ferim.
Cu cat grasimea e mai nesaturata, mai exact bogata in acizi grasi polinesaturati (PUFA), cu atat mai intensa e oxidarea/peroxidarea lipidica si formarea acestori compusi cancerigeni.

Uleiurile vegetale contin cantitatea cea mai mare de grasimi nesaturate, de aceea acestea sunt foarte proaste pentru prajit si ar trebui evitate. Insa, cu cat ne orientam spre grasimi solide la temperatura camerei, deci bogate in acizi grasi saturati (SFA) sau combinate cu acizi grasi mononesaturati (MUFA), cu atat grasimile sunt mai rezistente la oxidare.

4. Prin parajire, mancarii i se adauga grasimi „rele” si calorii fara valoare nutritiva
Grasimile rafinate sunt in mare masura „calorii goale”, aducand 9kcalorii pe gram insa cantitati extrem de mici din alti nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti, fitonutrienti etc.). Exceptie sunt uleiurile considerate „terapeutice”, care oricum nu se folosesc la prajire ci ca adaos in diverse preparate (de exemplu, sosuri, salate).

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

3 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

3 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

4 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

4 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

5 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

5 ore ago

Citeste si: