Sari la conținut

Ce se întâmplă când mănânci zilnic alune? Care sunt efectele

alune
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alunele, beneficii pentru sanatate

Ce se întâmplă când mănânci zilnic alune și condimente? Dieta influențează tipurile de bacterii care trăiesc în intestin. Aceste bacterii sunt legate de mai multe măsuri de sănătate, inclusiv de controlul glicemiei, care este important pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, de răspunsul imunitar și de factorii de risc cardiovascularSursa de încredere.

Potrivit ultimelor studii, cercetătorii arată că bacteriile intestinale se hrănesc cu alimente bogate în fibre. Ierburile și condimentele bogate în polifenoli, substanțe chimice cu proprietăți antioxidante, pot influența bacteriile intestinale sau compoziția microbiomului intestinal.

Ce se întâmplă când mănânci zilnic alune și condimente? Care sunt efectele

Între timp, o analiză sistematică a consumului de nuci a constatat că migdalele, nucile, alunele și fisticul cresc diversitatea bacteriilor intestinale.

Recent, cercetătorii au realizat două studii care au investigat modul în care consumul de arahide, ierburi și condimente afectează microbiomul intestinal. Aceștia au constatat că toate cele trei ingrediente au crescut diversitatea bacteriilor intestinale după doar 4-6 săptămâni de consum.

O linguriță de ierburi și condimente

Pentru a investiga efectele ierburilor și condimentelor asupra microbiomului, cercetătorii au recrutat 54 de adulți cu o vârstă medie de 45 de ani. Toți participanții sufereau de obezitate sau supraponderalitate și aveau cel puțin un alt factor de risc cardiovascular, cum ar fi glucoza sau trigliceridele crescute.

Cercetătorii le-au oferit celor 48 de participanți aceeași dietă timp de patru săptămâni, alături de una dintre cele trei doze de condimente și ierburi: 0,5 g pe zi, 3,3 g pe zi sau 6,6 grame pe zi, potrivit medicalnewstoday.com.

Participanții au consumat toate cele trei cantități de ierburi și condimente timp de patru săptămâni, cu o perioadă de „spălare” de două săptămâni între ele. Condimentele au inclus scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano, busuioc și cimbru.

Aceștia au furnizat probe de fecale la începutul studiului și la sfârșitul fiecărei perioade de dietă.

Cercetătorii au descoperit că un consum de 3,3 grame sau 6,6 grame de ierburi sau condimente pe zi a crescut nivelul bacteriilor Ruminococcaceae.

Câte grame de alune au mancat?

Pentru studiul cu arahide, cercetătorii au recrutat 50 de adulți care aveau niveluri ridicate de glucoză la post și erau fie supraponderali, fie obezi.

Aceștia le-au cerut participanților să consume fie 28 de grame de alune, fie biscuiți și brânză în fiecare zi, ca gustare de seară.

Toți participanții au încercat ambele diete timp de șase săptămâni, cu o perioadă de spălare de patru săptămâni între ele. Cercetătorii au colectat probe fecale de la participanți la începutul studiului și la sfârșitul fiecărei intervenții dietetice.

Aceștia au descoperit că cei care au mâncat alune aveau niveluri mai ridicate de bacterii Ruminococcaceae în probele fecale decât cei care au mâncat biscuiți și brânză.

Cei care au mâncat alune au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de bacterii Roseburia decât la începutul studiului.

Studiile sugerează că Roseburia este legată de pierderea în greutate și de reducerea intoleranței la glucoză.

Cum poate dieta să schimbe microbiomul intestinal

„Cu toate acestea, se pare că Ruminococcaceae crește numărul de bacterii care produc butirat, un acid gras cu lanț scurt care, atunci când este produs în cantități mai mari, poate ajuta la controlul apetitului, la echilibrul energetic și la îmbunătățirea glicemiei”, a declarat Dr. Sandon.

Modul în care arahidele și plantele aromatice ar putea crește diversitatea microbiomului intestinal nu este încă foarte clar.

„Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine și grăsimi sănătoase, alunele sunt, de asemenea, o sursă de fibre. Bacteriile din intestin se hrănesc cu fibre. Cu mai multe fibre în dietă, mai multe bacterii și o varietate mai mare de bacterii pot prospera în intestin”, a declarat Dr. Sandon.

„În ceea ce privește ierburile și condimentele, teoria este că compușii polifenolici, substanțe chimice care se găsesc în ierburi și condimente și, de asemenea, în alimente precum cacao neagră, vin, struguri, fructe de pădure și cireșe, oferă o sursă de hrană sau ajută la crearea unui mediu în intestin care susține dezvoltarea unei mai mari varietăți de bacterii”, a adăugat ea.

„Se știe că polifenolii [din alune, ierburi și condimente] promovează sănătatea în diverse moduri, cum ar fi reducerea riscului de cancer sau scăderea inflamației. S-ar putea ca modul în care aceștia acționează pentru a promova sănătatea să fie prin modificări ale microbiomului intestinal.”
– Dr. Lona Sandon

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel