Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă atunci când o persoană apelează 112 în mod repetat și abuziv sau apelează o singură dată fără să aibă o urgență reală?
Prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008: apelarea abuzivă și comunicarea abuzivă către Serviciul de urgență 112 sunt definite ca acțiuni repetate, săvârșite cu rea-credință, care nu justifică o situație ce necesită intervenția agențiilor specializate.
- Art. 3 alin. (1) lit. e) definește apelarea abuzivă drept „apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor”.
- Litera e1) a aceluiași articol definește comunicația abuzivă ca fiind „comunicarea repetată către Serviciul de urgenţă 112, realizată intenţionat prin alte mijloace decât cele prevăzute la lit. e) şi h), fără ca utilizatorul final să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau comunicarea pentru a aduce injurii operatorilor”.
Noțiunile de apelare abuzivă și comunicare abuzivă se diferențiază de alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție. În timp ce apelarea și comunicarea abuzivă implică acțiuni repetate fără justificare reală, alertarea falsă presupune furnizarea de informații eronate care determină mobilizarea nejustificată a resurselor de intervenție.
Sancțiuni pentru alerte false
Art. 32 din OUG nr. 34/2008 prevede sancțiuni diferențiate în funcție de natura și gravitatea faptei săvârșite:
- Pentru apelarea abuzivă a numărului 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori 114, sancțiunea constă în amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității. În cazul recidivei în interval de un an, amenda crește la 2.000-4.000 lei sau 200-400 ore de muncă în folosul comunității.
- Efectuarea de comunicații abuzive către Serviciul de urgență 112 se sancționează similar cu apelarea abuzivă.
- Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție atrage o amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității. În caz de recidivă în termen de un an, amenda se majorează la 4.000-8.000 lei sau 400-800 ore de muncă în folosul comunității.
- Este important de menționat că regimul sancționator se aplică în mod similar și în cazul utilizării abuzive a serviciului 113, destinat transmiterii de mesaje scurte (SMS) către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, potrivit legalbadger.org.