Din cuprinsul articolului
Cortizol crescut. Sindromul Cushing apare din pricina nivelurilor anormal de ridicate ale cortizolului. Acest sindrom apare mai des la femei decât la bărbați, iar debutul are loc în jurul vârstei de 20-30 de ani.
Cortizolul este un hormon steroid, mai exact un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat în organism ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Rolul său principal este de a crește cantitatea de zahăr din sânge prin intermediul gluconeogenezei, precum și de a suprima răspunsul sistemului imunitar, de ajutor în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
Persoanele care suferă de stres cronic sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoză, hipertensiune arterială, boli ale inimii, obezitate sau depresie deoarece nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.
Principalele cauze ale sindromului Cushing
- Administrarea de medicamente care sunt asemănătoare cortizonului. Specialiștii susțin că indiferent de modul de administrare corticoterapia duce de regulă la acest sindrom.
- Un nivel ridicat de stres. Sau din pricina anxietății sau a depresiei nivelul de cortizol din organism poate să crească peste valorile normale.
- Existența unui diagnostic de adenom hipofizar secretat de boala Cushing care acoperă peste 90% din cauzele de sindrom Cushing.
- Mai există și o cauza provocată de glandele suprarenale care pur și simplu produc o cantitate mai mare de cortizol.
- O altă cauză poate să fie existența unei tumori a glandei pituitare sau existența unei anomalii a glandei suprarenale.
Simptomele sindromului Cushing sunt:
- Creșterea bruscă în greutate, obezitate,
- Leziunii ale pielii și apariția acneei,
- Oboseală persistentă și slăbiciune musculară,
- Apar dereglări ale menstruațiilor – în peste 80% din cazurile întâlnite la femei. Iar bărbați poate să apară o disfuncție erectilă, un apetit scăzut și infertilitate.
- Senzația de sete persistentă,
- Urinari dese,
- Dureri de cap,
- Stări de nervozitate, anxietate, tulburări de memorie, disfuncții cognitive
- Slăbirea sistemului imunitar și crește riscului de îmbolnăvire. De exemplu, crește riscul pentru hipertensiune arterială, diabet zaharat, afectare oculară.
- Dacă sindromul apare la copii aceștia vor avea probleme legate de obezitate și vor întâmpina probleme legate de creșterea în înălțime – vor avea o statură mică, deoarece cortizolul blochează creșterea.
Tratamentul sindromului Cushing depinde de cauza care a generat problema. Sunt situații în care medicul poate prescrie medicamente pentru contribuie la scăderea producției de cortizol. Sunt și medicamente care pot bloca efectul cortizolului asupra țesuturilor. În cazul în care există o tumoră va avea loc îndepărtarea acesteia.
În cazul în care acest sindrom este neglijat, pacientul nu merge la medic și nu primește tratament pot să apară complicații. Astfel, sidromul Cushing poate conduce în timp la: pierdere osoasă și creșterea riscului de fracturi osoase, tensiune arterială ridicată, diabet zaharat de tip 2, infecții, apariția pietrelor la rinichi.