Ce se întâmplă atunci când înghiți guma de mestecat? Nu va rămâne lipită de stomac, dar riști o consecință gravă!

În copilărie, apropiații ne spuneau tot felul de zvonuri pentru a ne opri din a înghiți guma de mestecat. „Va rămâne lipită de stomac ani întregi”, „o să ți se facă rău”, „o să vomiți” sunt doar câteva dintre falsele urmări.

Cu toate acestea, nu înseamnă că riscurile nu există. Deși medicii gastroenterologi confirmă că endoscopiile și colonoscopiile nu detectează niciodată în stomac sau intestine gumă de mestecat mai veche de 10 zile, este posibil, totuși, să ai ghinion.

Ce se întâmplă, cu adevărat, dacă înghiți guma de mestecat?

Guma de mestecat nu poate fi digerată de organismul nostru. Ingredientele din care este făcută (de regulă, la bază se află rășină sintetică) nu pot fi digerate de enzimele gastrice, însă guma de mestecat va „traversa” sistemul digestiv și va fi eliminată din organism prin defecare, scrie DC News.

De obicei, guma de mestecat este eliminată după aproximativ două zile. Totuși, în anumite cazuri, acest proces poate dura și mai multe zile.

Astfel, pentru că guma este indigestă, va fi eliminată precum orice alt obiect străin. Cu toate acestea, este necesar să știi că anumite obiecte străine ingerate pot prezenta un risc, mai ales dacă dimensiunile sau formele sunt mari, ascuțite.

Guma de mestecat poate bloca și ea sistemul digestiv

În cazuri foarte rare, în care se înghite o cantitate mare de gumă într-un timp scurt, se poate produce balonarea sau, mai rău, blocarea sistemului digestiv, mai ales dacă odată cu guma s-au înghițit și alte materiale ce nu pot fi digerate (de exemplu, coji de semințe sau de nuci).

Trebuie să acordăm o atenție deosebită copiilor mai mici de 5 ani, întrucât cele mai multe cazuri sunt raportate la această vârstă.

O soluție precaută este să nu le oferiți acces la guma de mestecat până la această vârstă. Așadar, o bucățică de gumă de mestecat înghițită nu va cauza nicio traumă serioasă, însă cu toate acestea, nu stric să fiţi precaut şi să mestecaţi cu grijă orice aliment, nu doar guma.

De asemenea, poți lua în considerare și faptul că guma de mestecat nu este atât de sănătoasă, oricum. Aceasta poate crește secreția de acid gastric și întărește maxilarul.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: