Ce se ascunde în spatele frustrării. Frustrarea este o emoţie negativă, care apare atunci când un obstacol exterior, fie că vorbim de un eveniment sau o persoană ne împiedică să ne atingem scopurile sau să facem ce ne-am dori sau frustrarea mai poate fi asociata cu o lipsa, sau cu o stare de nervozitate, de neastampar.
Psihologul American, J. Dollard susține în lucrarea Frustrare și agresivitate din 1939 că agresivitatea este întotdeauna o consecinţă a frustrării şi frustrarea conduce întotdeauna la agresivitate dar şi la tristeţe şi depresie. Este de subliniat că atunci când vorbin de agresivitatea provocată de frustrare nu este obligatoriu fizică, desi se poate ajunge și acolo cu ușurință. De cele mai multe ori agresivitatea se manifesta verbal si prin atitudinea de resingere pe care o avem fata de subiect.
Putem spune ca persoanele agresive înlocuiesc afirmarea de sine cu agresivitatea. Îşi exprimă gândurile şi sentimentele cu fermitate, rămâne pe poziţie în apărarea intereselor sale în mod inadecvat, încălcând astfel drepturile altor persoane. O alta characteristica a persoanelor agresive este lipsa de confort emotional, pentru ca frica interioara este depasita prin agresivitate.
Frustrarea reprimată duce la depresie
Frustrarea, ostilitatea şi furia ne afectează negativ la nivel emoţional, mental, spiritual, dar şi fizic. Pe termen lung, ea devine propice dezvoltarii bolilor coronariene şi a altor afecţiuni fizice. Fie ca vorbim de bruxism, migrene, tensiune musculara, ulcer sau colite, si chiar unele afecţiuni dermatologice, sau tulburări circulatorii (hipertensiunea) sau respiratorii (astmul) toate îşi au originea în lungi perioade de frustrare, însoţite sau nu de furie. În completarea acestor manifestări fizice vin si o serie de probleme emoţionale care au la baza reprimarea frustrării şi a furiei. Acest gen de probleme emotionale au la baza episoade de agresivitate până la depresie şi tendinţe suicidale.
Daca am vorbit despre tot ce aduce rau dupa sine frustrarea este momentul sa vorbim si despre beneficiile care se ascund in spatele acesteia.
Chiar daca de multe ori ne este greu sa gestionam frustrarea sau sa-i gasim partile bune este bine sa apelam la un psihoteraput care sa ne ajute in acest sens.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…