Categories: Ştiri sănătate

Ce se ascunde în spatele acestor medicamente? Medic: Pot accentua boal

Ce se ascunde în spatele medicamentelor antidepresive? Deși medicul poate reduce uneori stările antidepresive prin adaptarea medicației, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențial pentru a evita efectele secundare ale acestor medicamente folosite pentru tratarea bolilor psihiatrice.

Medicamentele psihotrope și creșterea în greutate. Ce trebuie făcut?

Antidepresivele, somniferele… multe medicamente folosite pentru tratarea bolilor psihiatrice (depresie, bipolaritate…) și anumite medicamente antiepileptice pot duce la creșterea în greutate, potrivit Sante Magazin.

De ce medicamentele folosite în psihiatrie provoacă creșterea în greutate?

Acționând asupra hipofizei, o mică glandă responsabilă de secreția de neurotransmițători care reglează starea de spirit (serotonină, dopamină etc.), aceste medicamente psihotrope perturbă semnalele de foame și sațietate și cresc apetitul, în special atracția pentru produsele dulci: avem tendința de a mânca mai mult și, de asemenea, mai multe produse calorice, de unde și creșterea în greutate.

 În plus, „unele medicamente induc o creștere a masei de grăsime prin stimularea depozitării în adipocite”, explică profesorul Chast. În sfârșit, „pot accentua tendința spre astenie, care este adesea deja prezentă în boală”, adaugă doctorul Jean-Michel Lecerf, nutriționist și endocrinolog. Mâncăm mai mult și ne mișcăm mai puțin.

Stéphanie Maccioni-Lefèvre, dietetician, spune că e bine să să nu vă mai gândiți sau să vă simțiți vinovat în timp ce mâncați. Scopul este de a obține plăcere din cantități mai mici.

Creșteți proporția de fructe și legume, impact pozitiv asupra psihicului

Datorită fibrelor lor, acestea vă ajută să vă simțiți sătul la masă și vă oferă o sațietate de durată. „Ele contribuie, de asemenea, la echilibrarea microbiotei intestinale, despre care unele studii au arătat că are un impact asupra psihicului”, continuă dieteticianul. Încercăm să le mâncăm în fiecare zi, la fiecare masă.

Schimbați făina rafinată cu făină integrală. Aceste fibre contribuie, de asemenea, la o mai bună sațietate, la o sațietate de durată și la un bun echilibru al microbiotei. Leguminoasele (linte, fasole uscată etc.) sunt, de asemenea, introduse de cel puțin două ori pe săptămână.

Medicamentele antiinflamatorii: ce efect asupra greutății?

Menită să minimizeze procesele inflamatorii, cortizonul este adesea propus de medici ca tratament de bază pentru anumite boli reumatice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă etc.), boli respiratorii (BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică -, astm etc.) sau boli autoimune (lupus etc.).

 

De ce facilitează creșterea în greutate?

Pr Chast: „Administrat în doze mari și pe o perioadă lungă de timp (câteva săptămâni, luni etc.), cortizonul poate avea ca efect secundar o creștere în greutate de câteva kilograme și o redistribuire a grăsimii (față, gât, stomac).

Medicamentele pe bază de corticosteroizi provoacă retenție de apă, ceea ce poate duce la formarea de edeme”, explică Dr. Lecerf. În plus, acestea modifică metabolismul și cresc nivelul de zahăr din sânge, favorizând astfel stocarea.

Cum se poate limita efect secundar?

Mai puțină sare. Pentru a reduce retenția de apă, încercați să consumați mai puțin de 6 g de sare pe zi. Este dificil de calculat cantitatea de sare consumată”, subliniază Stéphanie Maccionni-Lefèvre. Pentru cei care adaugă automat sare în farfurie, acesta este primul reflex pe care îl pierd. Ar trebui să gustați mai întâi: încetul cu încetul, percepția sării va deveni mai rafinată și o cantitate mai mică de sare va aduce aceeași senzație de gust.

Controlul alimentelor sărate. Și anume: mezeluri, brânzeturi, pâine, produse afumate, mâncăruri gata preparate. Pentru a gestiona acest lucru, trebuie să faceți compromisuri: nu puteți mânca pâine, brânză și șuncă în același timp!

Creșteți consumul de fructe și legume. „Acestea sunt bogate în fibre și potasiu, un mineral care contracarează efectele hipertensive ale sodiului”, explică doctorul Lecerf. Cantitatea potrivită: 8 până la 10 porții (80 până la 100 g) pe zi.

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

La cât ajunge pensia minimă de la 1 ianuarie 2025

Vești importante pentru pensionarii din România, în legătură cu pensia minimă: de la 1 ianuarie…

13 minute ago

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. „Viitorul nu sună foarte bine!”

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. Unul dintre cele mai importante efecte ale schimbărilor climatice asupra…

33 de minute ago

Chirurgul MIRCEA BEURAN, despre simptomele tăcute ale CANCERULUI și pericolele din frigider: „Mesele de noapte sunt un calvar”

Dr. Mircea Beuran, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici chirurgi din România, a…

53 de minute ago

Predicțiile înfricoșătoare ale Babei Vanga pentru 2025. De la apocalipsă la un conflict european devastator

Născută în 1911, Baba Vanga, al cărei nume complet este Vangeliya Pandeva Gushterova, și-a pierdut…

o oră ago

Horoscop 2025. Un an al binecuvântărilor și al transformărilor pentru aceste zodii

Horoscop 2025. Anul 2025 se anunță a fi un an excepțional, încărcat cu o energie…

2 ore ago

Bruxismul (scrâșnitul dinților). Cauze, simptome și tratament

Bruxismul este o afecțiune al cărei principal simptom este scrâșnitul dinților  sau ,pur și simplu,…

2 ore ago

Citeste si: