Din cuprinsul articolului
Ce salariu câștiga Dan Tesloianu, cel numit „cardiologul groazei”. Medicul cardiolog Dan Tesloianu, acuzat că reutiliza dispozitive medicale de la cadavre a fost arestat 30 de zile de magistratii Tribunalului București.
Potrivit anchetatorilor, medicul cardiolog de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a creat o rețea din 2017, în care diferiți medici îi furnizau stimulatoare cardiace „extrase din cadavre”, pe care el apoi le implanta, contra cost, pacienților.
Nicolae Dan Tesloianu are 52 de ani și lucrează la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași din 2011. Potrivit ultimei declarații de avere a soției sale, ar câștiga de la unitatea medicală 185.000 de lei, anual, adică aproximativ 38.000 de euro.
Tesloianu este și acționar majoritar la o clinică privată, de unde a câștigat din dividende 160.000 de euro.
În dosar mai sunt urmăriți penal alți cinci medici, unul dintre ei primind interdicția de a-și exercita profesia pe următoarele 60 de zile.
Fost șef al Laboratorului de Cardiologie Intervențională din Secția de Cardiologie a Spitalului Sfântul Spiridon și coordonator în cadrul programului național de dispozitive medicale, doctorul este acuzat că ”(…) și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul (…)”, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Printre martorii cheie din dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care ar fi fost trimis frecvent la Brașov să preia, de la medicul militar suspect și el în dosar, dispozitive folosite. Medicul militar este bănuit că ar fi fost unul dintre principalii furnizori ai doctorului din Iași.
Se fac verificări și se caută probe și la morga Spitalului Militar din Brașov. Medicul de acolo va fi anchetat de Parchetul militar, însă deocamdată nu este suspendat.
Ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică ar fi scos la iveală un alt lucru scandalos.
Doctorul Tesloianu i-ar fi obligat pe stagiari să facă intervențiile de implantare a dispozitivelor medicale deși aceștia nu aveau drepturi. Mai mult, stagiarii ar fi făcut mai multe intervenții pe zi fiind expuși riscului de iradiere pentru că se foloseau și de aparatură radiologică.
Un al suspect în dosar ar fi un rezident al doctorului Tesloianu. Surse judiciare spun că și acesta ar fi montat dispozitive cardiace, cu toate că nu avea voie. Respectivul este sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis să profeseze.
Deocamdată, nu se știe câți pacienți au avut probleme de sănătate în urma montării aparatelor cardiace.
Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași: „Noi nu am avut la colegiu niciun fel de plângere. Unui pacient căruia i se face intervenție, acel pacient trebuie să fie informat comprehensiv asupra întregului proces și să își dea un accept.”
Patru pacienți sunt și ei sunt anchetați, pentru dare de mită.
Ceea ce a impresionat și a șocat întreaga opinie publică este faptul că scriu acolo, la un moment dat, procurorii Parchetului General, că o mare parte din intervențiile făcute pe pacienți, cărora li s-au implantat acele dispozitive medicale la inimă, nu erau necesare. Nu una, nu 2, ci o mare parte din aceste intervenții chirurgicale.
Și vorbim de 238 de acte materiale în dreptul doctorului Tesloianu, căruia, se pare, i-au fost ridicate și niște tablouri. Pentru că, știm, procurorii au ridicat, în urma perchezițiilor, sume mari de bani, dar și 36 de tablouri pictate de nume renumite din lumea artei din România. Și știm că domnul doctor era un mare pasionat de artă.
După șocul inițial, au început să apară tot mai multe mărturii ale oamenilor operaţi de medicul din Iași. O pacientă a cardiologului groazei, care din motive lesne de înțeles a vrut să-și păstreze identitatea, a mărturisit chinul prin care a trecut în timpul operației și după.
Femeia a fost la un pas de moarte după ce medicul i-a implantat un aparat de resincronizare a ritmului cardiac.
„Întâlnirea mea cu domnul doctor este pur și simplu întâmplătoare. Eu nu sunt pacienta dumnealui, eu sunt pacientă a altui medic, dar am fost recomandată pentru implantarea unui aparat cardiac, având în vedere că la probleme de sănătate privind inima trebuia să luăm o hotărâre să facem ceva pentru îmbunătățirea sănătății.
Din câte știu eu, ca să nu greșesc, la mine nu este un stimulator cardiac, este un aparat de sincronizare și defibrilizare”, a susținut pacienta, potrivit antena3.ro.
Femeia a mai spus că s-a simțit foarte rău după intervenția chirugicală de înlocuire a aparatului.
„Eu nu știu dacă este nou sau vechi. Pentru el s-a dat un document după cinci ani după ce a fost implantat. N-am de unde să știu pentru că n-am discutat niciodată despre cum arată sau cum se notează, ce repercursiuni are.
M-am simțit foarte rău atunci când l-am mutat pentru că am suferit niște complicații care mi-au agravat starea de sănătate. Nu mi se pare digital. Eram într-o situație foarte, foarte rea, corpul era slăbit, cu niște complicații la plămân și la inimă”, a declarat pacienta în legătură cu starea aparatului montat.
Femeia a fost traumatizată de perioada petrecută în spital.
„Din cauza intervenției am avut foarte mult lichid adunat în torace, la inimă și la plămân. Am fost urcată, nici nu puteam urca scările. M-a urcat soțul meu cu sora mea și m-am recuperat foarte greu, a durat foarte mult să mă recuperez.
Nu am stat mult în spital, la Argon, pentru că la Spiridon nu mai vroiam să ajung și nu mai voiam să văd pe nimeni și nimic. M-am temut foarte mult pentru viața mea, pentru că am văzut multe cu ochii și vă imaginați, pe lângă suferința mea, câtă suferință a fost în familie”, a amai spus femeia.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…