Sari la conținut

Ce să NU spui sau să NU faci în preajma unei persoane în DOLIU

doliu
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
73 de persoane ucise

Ce să nu spui sau să nu faci în preajma unei persoane în doliu.

Oamenii au de obicei intenții bune atunci când încearcă să consoleze pe cineva care este îndurerat. Dar este dificil să alegi cuvintele exact, iar uneori cuvintele prost alese pot chiar aduce durere unei inimi deja dureroase.

Acest lucru poate fi valabil mai ales în timpul acestui val de durere și pierderi complicate provocate de pandemia de coronaviruss. Experții estimează că pentru fiecare persoană care a murit de COVID, nouă persoane dragi au fost lăsate în urmă să le plângă moartea.

În cea mai mare parte a ultimilor doi ani, prietenii și familia s-ar putea să fi ratat șansele de a-și aduce omagiul sau de a se conecta, deoarece multe funeralii și memoriale au fost amânate sau anulate.

„Nu ar trebui să fii nevoit să te întristezi în izolare”

Unii oameni încearcă să se întoarcă și să țină acele ceremonii acum, a spus expertul în durere și autorul David Kessler, iar uneori constată că alții nu sunt receptivi. „Reacția pe care o primesc de la prieteni și familie este: „Totuși? într-adevăr? Nu s-a terminat?”, a spus el.

„Un memorial este un fel de semn de carte pentru o viață și merită să aibe loc, chiar dacă este amânat. Nu ar trebui să fii nevoit să te întristezi în mod izolat”, a spus Melissa Sellevaag, asistent social și expert care îi ajută pe supraviețuitori să traverseze durerea și trauma la Centrul Wendt pentru Pierdere și Vindecare din Washington, D.C, potrivit PBS.

Anumite stângăcii ezitante sau anumite fraze greșite în modul în care ne exprimăm simpatia față de ceilalți apar adesea din disconfortul nostru de a asista la o altă persoană care suferă.

Dar niciodată nu este prea târziu să anunți pe cineva că îți pasă.

Pentru cei care caută idei despre cum să le susțină cu adevărat, Sellevaag a oferit sfaturi despre centrarea compasiunii atunci când răspundem la durere și pierdere.

Ce să nu spui sau să nu faci în preajma unei persoane în doliu

1. Evitați să spuneți „Va fi bine” sau „Vei fi bine”

Oamenii care suferă pierderi nu vor să audă că persoana iubită este într-un loc mai bun. În schimb, pur și simplu asigură-i că ești cu ei.

2. Validați-le durerea dacă împărtășesc felul în care se luptă

Puteți spune „Așa e” sau „Este în regulă să simți emoțiile cu care ai de-a face”.

3. Nu întrebați pe cineva îndurerat: „Ce pot face?”

Cei care sunt în doliu au destule pe cap. În schimb, faceți oferte specifice: „Pot să las cafeaua?” sau „Pot să stau cu tine?”

4. Evita sa legi suferința altei persoane de persoana ta

În loc să spui: „Și eu am pierdut pe cineva, așa că știu cum te simți”, spune: „Văd că este dureros pentru tine”.

5. Dacă cineva a murit din cauza COVID, de exemplu, evitați să întrebați despre alte probleme de sănătate

A afla dacă cei care au murit au avut o afecțiune preexistentă sau dacă au fost în mod unic vulnerabili la boală nu ajută o persoană îndurerată pe persoana iubită.

6. Când vă simțiți copleșiti, retrageți-vă

Este greu să fii martor la suferință, așa că retrage-te când ai nevoie. Când simțiți că sunteți în regulă, luați legătura cu membrul familiei sau cu prietenul care este în doliu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel