Sari la conținut

Ce să NU oferi sau primești niciodată drept mărțișor. Aduce ghinion și ceartă în casă

Mărțișoarele și florile
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mărțișor

Vineri, 1 martie, în România este marcată sărbătoarea Mărţişorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii.

Confor unor opinii, acesta este un simbol exclusiv românesc şi nu mai există şi la alte popoare, iar alţii consideră că mărţişorul este un obicei tradiţional românesc şi că unele popoare vecine, cum sunt bulgarii, l-au adoptat, datorită frumuseţii tradiţiei.

Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii, potrivit Radio România Cultural.

Legenda mărțișorului

De mărţişor sunt legate şi două interesante legende: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.

A doua legendă arată că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă şi a trimis un frig teribil peste ghiocel care a îngheţat, Primăvara a dorit să îi ţină de cald cu mâinile şi s-a rănit la un deget, iar sângele i-a curs peste ghiocel, readucându-l la viaţă. Potrivit legendei, astfel, Primăvara a învins Iarna.

Mărțișoarele – amulete cu super puteri

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În vremea dacilor, mărţişoarele erau considerate amulete cu puteri de protecţie solară, ce aduc frumuseţe şi fertilitate, erau purtate până când înfloreau copacii şi apoi erau agăţate de crengile acestora.

Aşadar tot mărţişor este numit şi şnurul bicolor, alb-roşu, de care se agaţă diferitele figurine, simbolizând şi lupta contrastelor – noaptea cu ziua, viaţa cu moartea, boala cu sănătatea, iarna cu vara.

La origini, mărţişorul era purtat de persoanele sensibile – copii sau fetele tinere, pentru a atrage norocul şi fericirea.

Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani.

Ce să NU oferi sau primești niciodată drept mărțișor

Iată ce să eviți să dăruiești ca simbol al Mărțișorului tradițional românesc:

1. Stai departe de formele ascuțite

Piesele de mărțișor cu forme ascuțite sunt asociate cu ideea de tăiere sau rupere a legăturilor. Aceste obiecte ar putea fi văzute ca aducând conflicte și nefericire, așa că este mai bine să le eviți atunci când alegi cadouri de Mărțișor pentru cei dragi.

2. Obiecte care amintesc de moarte

Crucile, obiectele în formă de lacrimă sau alte simboluri asociate cu moartea sau tristețea pot aduce energie negativă și ar trebui evitate în acest sezon plin de viață și optimism.

3. Șnururi de Martisor negre sau de culoare închisă

În mod tradițional, șnururile de Mărțișor sunt colorate în alb și roșu, simbolizând puritatea, dragostea și viața. Încearcă să nu asociezi aceste cordoane vesele cu negru sau nuanțe închise. Acestea pot fi legate de tristețe și energii negative. Alegeți în schimb culori luminoase și vesele, pentru a aduce bucurie.

4. Obiecte împărțite în două

În mod similar, este mai bine să evitați obiectele care sunt împărțite în două părți. Se crede că aceste obiecte simbolizează separarea unui cuplu. În schimb, optează pentru cadouri de Mărțișor care reprezintă unitatea și armonia, cum ar fi inimile, sori, porumbei, coșuri sau ghiocei.

5. Cadouri exagerat de scumpe

Chiar dacă intenția ta este de a impresiona, prezentarea unui mărțișor excesiv de scump poate crea disconfort. Conform tradiției, Mărțișorul ar trebui să fie un gest simplu și sincer, iar cadourile prea scumpe pot genera presiune sau sentimente de obligație.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel