Din cuprinsul articolului
Ce să nu faci NICIODATĂ când ești atacat de câini. Tragedia din urmă cu 10 ani, în care un copil și-a pierdut viața după ce a fost atacat de câini, dar și cazul de zilele trecute al femeii de 43 de ani care a fost sfâşiată de o haită de câini în apropierea Lacului Morii din sectorul 6 al Capitalei, au redeschis răni vechi ce păreau vindecate.
Oamenii sunt din ce în ce mai revoltați pe lipsa de implicare a autorităților, care doar promit că vor rezolva problema câinilor vagabonzi, dar niciodată nu o fac.
Spray-urile cu piper pot ajuta în cazul unui atac
În acest context, pentru a preîntâmpina posibile noi tragedii, specialiștii au dezvăluit care sunt metodele prin care ne putem apăra de câini, în cazul în care suntem atacați.
Pentru a te simți oarecum protejat, dacă știi că circuli printr-o zonă în care hoinăresc haite de câini, e bine să ai asupra ta aparate care emit ultrasunete sau spray-uri cu piper.
„Depinde de numărul de câini, de terenul care este acolo în jur, sunt foarte multe variabile. Dar dacă există o suprafață foarte mare, nelocuită, unde mulți oameni, foști proprietari de câini care vin și scapă de ei pe acele câmpuri, ei se adaptează mediului și pot să se întâmple tragedii.
Trebuie să găsim mijloacele, cum trebuie să diminuăm acest risc. Și acolo există câteva soluții.
Dacă stau într-o zonă de genul ăsta, ar trebui să mă ajut de mici soluții tehnice, cum ar fi aparatele care emit ultrasunete, care îi deranjează pe câini. Oamenii nu simt nimic, nu deranjează pe nimeni în rest, însă câinii sunt îndepărtați.
Mai sunt și spray-uri cu piper, care pot avea un efect puternic, să pot îndepărta câinii în aceste situații limită”, a explicat dresorul Daniel Manea, la Antena 3 CNN.
Cum ne apărăm de câini în cazul unui atac. Ce trebuie să știi
Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care ești înconjurat de câini, cel mai important lucru pe care nu trebuie să nu-l faci este să nu te dai înapoi, să nu încerci să fugi.
„Dacă aceste lucruri îmi lipsesc și mă găsesc întâmplător în acea zonă, neștiind unde sunt de fapt, devine un pic mai complicat, dar sunt și acolo soluții. Ce pot să fac este să cunosc un pic comportamentul câinilor și să știu la ce reacționează.
Câinii reacționează la limbajul lor analog, adică prin spațiu și prin corp, și aceste elemente le folosesc pentru a reuși să îi îndepărtez. Mă fac mai mare, îmi ridic geaca în sus, arunc un obiect pe jos, bat din picior, fac o acțiune un pic mai amplă, fiind un pic zgomotos dar nu panicat.
Câinii simt frica. În momentul în care eliminăm adrenalină, aia face ceva cu sistemul lor nervos, îi irită un pic.
La un număr mare, rămân calm, nu mă dau înapoi, devin un pic ofensiv și încerc să îmi apăr spatele și să mă asigur că nu mă înconjoară. Evit contactul cu privirea ca să nu se simtă provocați.
Niciodată fuga și niciodată o atitudine defensivă. Cel mult stau pe loc, dacă nu devin un pic ofensiv. Niciodată nu mă dau în spate”, a mai spus Daniel Manea.