Din cuprinsul articolului
Ce să nu faci de Dragobete? Obiceiuri și superstiții de Ziua Iubirii. Dragobete, ocrotitorul românesc al iubirii, se sărbătorește pe 24 februarie, fiind cunoscută și sub numele de ”Cap de primăvară”.
Ce nu trebuie să faci de Dragobete? Tradiții și superstiții de Ziua Iubirii. Dragobete, ocrotitorul Iubirii la români, este sărbătorit în ziua de 24 februarie, numită și ”Cap de primăvară”.
Potrivit tradiției, nu numai oamenii își pot întâlni sufletul pereche, ci și păsările. Se spune că de Dragobete are loc ”logodna păsărilor”.
Cine e singur în această zi va fi singur tot restul anului.
Ce nu trebuie să faci de Dragobete? De aceea, e bine ca oamenii singuri să nu stea în casă, ci să petreacă alături de prieteni. Și, dacă au credință, își vor întâlni jumătatea.
Un fir de busuioc purtat în buzunar le sporește șansele, pentru că busuiocul este, în cultura populară, un puternic talisman de dragoste. Iar dacă se îndrăgostesc de Dragobete, iubirea va fi de durată.
Cine vrea să se împace cu o fostă iubire poate încerca un vechi ritual. Trebuie să își cumpere papuci noi și, înainte de a merge la culcare, să îi întoarcă cu talpa în sus.
Tradiția spune că asta nu-i de ajuns, ci trebuie rostite câteva cuvinte magice: ”Cum întorc eu papucii, așa să se întoarcă la mine…” (se rostește numele fostului partener).
Tradiții și superstiții de Ziua Iubirii
Cei care au, deja, pe cineva își pot face sau reface jurăminte de iubire. În felul acesta, relația lor va fi plină de armonie și nimeni nu va putea interveni între ei.
Iar dacă ninge sau plouă de Dragobete… e semn bun!
Asta înseamnă că vremea se va încălzi în curând. Ninsoarea e doar un episod trecător.
În plus, zăpada de Dragobete e magică: cine se spală pe față cu zăpadă topită va avea pielea albă, va atrage toate privirile și va fi iubit/ă de toată lumea.