Din cuprinsul articolului
Ce să nu faceți dacă aveți o problemă cu tiroida. Evitați aceste obiceiuri! Glanda tiroidă este un organ sensibil și complex, care are forma unui fluture și se află în partea frontală a gâtului.
Această glandă folosește iodul pentru a secreta două tipuri de hormoni, și anume, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Ambii hormoni sunt critici pentru reglarea metabolismului și pentru o varietate de alte funcții ale corpului.
O deficiență a oricăruia dintre acești hormoni tiroidieni poate afecta negativ fiecare sistem de organe din corp. Sarcina hipotalamusului și a glandei pituitare este de a asigura menținerea unui echilibru adecvat între T3 și T4 pentru o sănătate optimă.
Se știe că tulburările tiroidiene cauzează metabolismul lent, creșterea în greutate, oboseala, constipația, căderea părului și uscăciunea pielii, printre alte probleme. Genele cu siguranță joacă un rol în apariția bolii tiroidiene, dar unele obiceiuri de viață o pot agrava.
Tulburările tiroidiene sunt o afecțiune relativ frecventă în Statele Unite, cu o prevalență estimată de aproape 12%. Este mai frecvent observat la femei decât la bărbați.
Aproximativ 60% dintre pacienții cu o tulburare tiroidiană de bază nu știu că o au.
Au existat etiologii potențiale care încearcă să explice disfuncția tiroidiană, dar încă nu a fost elucidat un mecanism clar.
Este important să înțelegem că tulburările tiroidiene netratate pot duce la consecințe asupra sănătății care pot afecta bunăstarea generală, de unde și importanța diagnosticului și tratamentului precoce.
Tulburările tiroidiene sunt tratabile. De exemplu, pacienții care suferă de hipotiroidism sunt tratați de obicei cu levotiroxină, numită și LT4, care este un hormon tiroidian sintetic aprobat de FDA. Doza este de obicei ajustată în funcție de greutate, simptome și rezultatele testelor.
Se crede, de asemenea, că factorii genetici, precum și factorii de mediu joacă un rol care poate explica imunitatea tiroidiană, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest punct.
Orientări generale privind stilul de viață și dietetice pentru persoanele cu o problemă tiroidiană
Persoanele cu tulburări tiroidiene își pot gestiona starea mai bine dacă renunță la următoarele:
Mulți factori pot afecta tiroida, inclusiv stresul. Unele cercetări au sugerat un rol al markerilor inflamatori în tulburările tiroidiene. Acești markeri sunt eliberați în organism ca răspuns la stres, ceea ce poate explica reducerea nivelului tiroidian.
Acest efect este observat la pacienții care sunt internați la spital pentru boli severe, unde există o modificare tranzitorie a nivelului tiroidei atunci când se monitorizează activitatea sângelui imediat după externarea pacientului din spital. Restabilirea nivelurilor se observă în decurs de 6-8 săptămâni de la faza de recuperare.
Toxinele găsite în fumul de tutun pot împiedica funcționarea glandei tiroide. De exemplu, tiocianatul este o astfel de toxină care inhibă consumul de iod, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni.
Persoanele care fumează au tendința de a suferi un dezechilibru tiroidian marcat de niveluri mai ridicate de tiroxină (T4) și niveluri mai scăzute de hormon stimulator tiroidian (TSH), care pot fi dăunătoare pentru sănătatea generală, mai ales dacă aveți o tulburare tiroidiană.
Trebuie să luați medicamentul prescris fără a avansa într-un stadiu mai grav și pentru a preveni complicațiile.
Există întotdeauna riscul hipotiroidismului, care, dacă nu este tratat la timp, vă poate compromite grav sănătatea cardiovasculară. Acesta este motivul pentru care este important să țineți o verificare atentă a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol pentru a vă asigura că inima funcționează bine.
Este foarte important să luați tiroxină zilnic. Recomandarea este să luați acest medicament dimineața pe stomacul gol și să așteptați 1 oră înainte de a lua micul dejun.
Studiile au demonstrat că administrarea medicamentelor tiroidiene noaptea, 3-4 ore după cină, are același efect sau permite o absorbție mai bună decât administrarea acestuia dimineața.
Importanța este subliniată prin consecvența luării medicamentului și stabilirea acestuia în rutina zilnică pentru a îmbunătăți conformitatea.
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, broccoli și frunzele de manioc, sunt în general considerate bune pentru sănătate, dar nu dacă aveți o problemă tiroidiană. Acestea conțin compuși numiți glucozinolați, care concurează cu iodul și hormonii tiroidieni din organism și astfel inhibă absorbția corectă a levotiroxinei.
Acest lucru poate crește riscul de disfuncție tiroidiană la persoanele sănătoase sau îl poate agrava la cei deja diagnosticați cu aceasta. Astfel, trebuie să vă limitați consumul de alimente crucifere dacă suspectați o tiroidă lentă.
Gătirea legumelor poate ajuta la dezintegrarea glucozinolaților și poate face nutrienții mai biodisponibili. Deci, cel puțin ce poți face este să nu le consumi crude.
Estrogenul este un hormon care se găsește în produsele din soia care vă pot împiedica capacitatea organismului de a utiliza hormonul tiroidian și de a crește riscul de hipotiroidism.
Multe studii au sugerat efectul potențial al soiei sau soia în scăderea absorbției levotiroxinei la persoanele cu hipotiroidism, dar nu ar trebui să afecteze funcționarea normală a glandei tiroide la cei cu un aport suficient de iod în dietă.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…