Din cuprinsul articolului
Când ești deranjat la stomac intri în panică și nu mai știi ce să bei sau să mănânci. Potrivit nutriționiștilor, anumite alimente și băuturi limitează apariția scaunelor. Uite care sunt acelea.
Aurore Lavergnat, dietetician-nutriționist, a explicat pentru Sante Magazin care sunt alimentele pe care ar trebui consumate atunci când apare o astfel de problemă. Ea spune că fie că este vorba de legume, fructe, carne, pește sau băuturi, este esențial să alegeți ce puneți în farfurie.
De asemenea, este important să se evite alimentele crude pentru a evita orice risc bacterian și trebuie limitat consumul de fibre, care favorizează tranzitul”, explică dieteticianul.
Ce legume se pot mânca?
Sunt preferate legumele gătite cu fibre moi, cum ar fi morcovii, dovleceii și vinetele. Pe de altă parte, prazul, varza, usturoiul și ceapa trebuie evitate pentru că pot provoca balonări. Nici leguminoasele (linte, mazăre spartă etc.) nu sunt permise! Dacă mâncați legume, amestecați-le cu alimente bogate în amidon.
„Dacă sunteți un fan al pastelor integrale și al orezului, uitați de ele pe durata diareei! În schimb, recurgeți la orez și paste albe sau la cartofi fierți la aburi. De asemenea, optăm pentru cartofii dulci, care sunt un amidon, nu o legumă. Fără chipsuri, cartofi prăjiți sau chipsuri”, spune Aurore Lavergnat.
Fructe gătite
Se va opta pentru fructe gătite. De exemplu: compot sau coapte la cuptor, cum ar fi merele, perele, cozonacul sau bananele. Acestea din urmă pot fi consumate și în forma lor naturală”, sugerează dieteticianul.
De evitat smochinele, fructele uscate (prune, caise, struguri etc.), nucile (nuci, alune, fistic etc.) și fructele roșii, care sunt bogate în fibre.
Pentru o digestie ușoară, alegem cărnurile albe, cum ar fi iepurele, escalopul sau fileul de vițel, pieptul de pui sau de curcan, și peștele slab, precum codul, cambula, dafinul, rața etc., sugerează Aurore Lavergnat.
„Puteți face și un ou poșat, de exemplu. Evitați cărnurile grase, care pot deveni rapid neplăcute și care necesită mai mult timp pentru a fi digerate, precum și crustaceele”, mai spune medicul.
Grăsimi sănătoase
„Grăsimi vegetale în locul celor animale”, ne sfătuiește dieteticianul. Și le consumăm crude, în proporție de o linguriță pe masă. Evitați sosurile precum maioneza, crema de brânză, dar și piperul.
Laptele și brânza conțin lactoză, care accelerează tranzitul, avertizează dieteticianul. Așadar, în timpul episodului de diaree, ele trebuie evitate, cu excepția brânzeturilor tari, precum mimolette, emmental, comté… care pot fi consumate în cantități mici.
Când totul a revenit la normal, nutriționistul recomandă consumul de iaurt pentru a „repara intestinul”. „De asemenea, se poate lua o cură de probiotice sub formă de suplimente alimentare pentru a preveni diareea și, ulterior, pentru a resemnifica intestinul”, conchide dieteticianul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…