Sari la conținut

Ce să mănânci iarna: Experții împărtășesc sfaturi

iarna
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente de consumat iarna

Ce să mănânci iarna. Nutriționiștii și experții în nutriție spun că iarna este un moment excelent pentru a experimenta arta culinară.

Nutriționiștii și medicii susțin că iarna este un moment excelent pentru a încerca alimentele sezoniere și pentru a pregăti un fel de mâncare sănătos. Experții au împărtășit sfaturi despre cum să mănânci produse proaspete în timpul iernii.

Alimente proaspete, congelate, conservate sau uscate

Potrivit Eurostat, doar unul din zece europeni mănâncă cele cinci porții zilnice recomandate de fructe și legume. Fructele și legumele sunt de obicei disponibile pe tot parcursul anului, dar unele tipuri de produse reprezintă sezonul de vârf pe timp de iarnă. Printre acestea se numără citricele: lămâi, portocale și multe altele.

Și nu uitați de verdeață: Kristen Rasmussen, nutriționist culinar,  recomandă să includeți mai multe verdețuri în meniul zilnic, cum ar fi rucola, pătrunjel sau andive. Deși pot avea un  un gust amar, dar gătite corect, andivele adaugă complexitate și savoare salatelor și altor preparate.

Dacă alegerea produselor proaspete este limitată, conservele și fructele congelate pot fi utilizate. Experții spun că încă au o valoare nutritivă ridicată dacă nu sunt prăjiți.

Fructele uscate, cum ar fi curmalele sau nucile sunt, de asemenea, excelente pentru a adăuga savoare salatelor, produselor de patiserie și altor feluri de mâncare.

Prânz:  supă sau terci de ovăz

Supele și ciorbele. Ele sunt o modalitate excelentă de a crea un prânz complet. În plus, acestea sunt ușor de adaptat la orice gust, ușor de preparat și sunt excelente pentru congelare. În plus, puteți pune aproape orice în ele.

Fasolea și leguminoase. Rasmussen le recomandă pe timp de iarnă. Acesta spune că sunt ieftine, disponibile oricui,  și sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și, mai mult, sunt pline de fibre.

Ierburi și condimente bune de consumat iarna

1. Salvia

Salvia este o plantă des folosită pentru gătit, dar puțini știu intrebuintarile ei medicinale. Era folosită de către strămoși pentru a scapă de răceală. În plus, se spune că ajută memoria și are chiar și proprietăți anibacteriene.

Cum o folosim? De obicei e folosită în prepararea cărnii, a sosurilor sau a pastelor. Totuși, salvie o poți folosi în ceai; pur și simplu adaugă câteva frunze de salvie și apă fierbinte, iar apoi poți pune lămâie și miere după gust. Conform Authority Nutrition, salvia reduce scăderea acetilcolinei. Nivele scăzute ale acestei substanțe sunt găsite spre exemplu la pacienții care suferă de Alzheimer, sugerând probabil și legătură dintre salvie și memorie.

Turmeric

Turmericul este un condiment cu aromă exotică, ce face parte din familia ghimbirului, cel mai des folosit pentru a prepară curry. Are o gama largă de proprietăți, dintre care cea mai importantă este aceea de antiinflamator.

Cum îl folosim? Pe lângă rețetele culinare în care putem adaugă turmeric, acesta poate fi adăugat în ceai. Turmericul conține ingredientul-minune curcumă, acesta reducând durerile și reparând țesuturile musculare.

Rozmarin

Ce este? Rozmarinul este o plantă care face parte din familia mentei.
Cum îl folosim? De regulă, este folosit pentru preparatele de miel, în paște sau sosuri. De asemenea, se poate face ceai adăugând o jumătate de linguriță de rozmarin în apă fierbinte, lăsând la infuzat, cu lămâie și miere după gust. Studii făcute de către Therapeutic Advances în Psychopharmology arată că folosirea uleiurilor esențiale de rozmarin poate afecta pozitiv starea de spirit.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel