Sari la conținut

Ce să mănânci când suferi de intestin iritabil?

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Partea terminală a tubului digestiv se numește intestin gros. Funcțiile sale sunt esențiale pentru starea generală de sănătate, deoarece aici are loc digestia microbiană a alimentelor și reabsorbția electroliților și a apei.

Există multe boli legate de colon de care poate suferi un pacient, una dintre cele mai frecvente fiind colonul iritabil, ale cărui simptome pot varia de la foarte ușoare, care pot fi controlate prin schimbarea dietei și a meniului și a stilului de viață, până la cele severe, care necesită asistență medicală și medicație.

Simptomele unui intestin iritabil

Înainte de a elimina alimentele care pot ajuta la îmbunătățirea stimei de sine și la reducerea simptomelor într-o problemă mai ușoară, înainte de a afla ce să mâncăm pentru un intestin iritabil, să vedem cum să recunoaștem sau măcar să bănuim că aceasta este problema noastră și că este momentul să mergem la medic.

Un colon iritabil poate fi cauzat de probleme neurologice, viruși, bacterii, modificări ale microflorei intestinale, ciuperci, stres, infecții, precum și de greșeli alimentare, acestea din urmă făcând esențială întrebarea „Ce să mănânc pentru un colon iritabil”.

Sindromul colonului iritabil (SII) este o afecțiune comună care afectează stomacul și intestinele, iar printre simptomele care pot varia ca severitate se numără: crampe abdominale, abdomen dureros, balonare cu sau fără gaze, diaree, constipație, constipație și diaree alternante, senzație de scaune incomplete, mucus în scaune.

Simptomele persistă o perioadă lungă de timp, pot fi absente o perioadă și să apară din nou. Simptomele mai grave, cum ar fi scăderea în greutate care nu poate fi explicată, anemia a cărei cauză este de asemenea necunoscută, sângerarea rectală și vărsăturile inexplicabile necesită examinarea de către medic cât mai curând posibil, deoarece pot indica probleme mult mai grave decât un colon iritat, cum ar fi cancerul.

Intestinul iritabil în sine, în cazul în care se descoperă că acesta este problema, aparține bolilor cronice, nu este o afecțiune acută, dar poate fi suficient de inconfortabilă pentru a vă determina să vă adresați mai repede medicului dumneavoastră.

În plus, faptul că este o afecțiune cronică presupune să știi cum să o gestionezi, să înveți să trăiești cu ea și să suprime simptomele,  una dintre cele mai elementare modalități de a face acest lucru este schimbarea dietei.

Ce să mănânci pentru colonul iritabil?

Determinarea meniului pentru sindromul de colon iritabil este o provocare. Nu există o recomandare de dietă universală pentru ceea ce trebuie să mănânci în cazul colonului iritabil, ci mai degrabă o listă de alimente pe care timpul și experiența celor care suferă au arătat că trebuie evitate.

Este dificil să se creeze o recomandare și o dietă unică pentru persoanele care se întreabă ce să mănânce pentru un intestin iritabil, deoarece unii dintre acești pacienți sunt constipați, iar alții au diaree și vor avea nevoie de alimente și recomandări diferite pentru a gestiona afecțiunea.

Totuși, se recomandă consumul de alimente proaspete, care nu sunt ambalate, pline de conservanți, coloranți și potențiatori, alimente fără gluten, alimente sărace în fibre insolubile, sărace în cofeină sau decafeinizate. De asemenea, se recomandă consumul de alimente care nu au un gust ascuțit – nu picante, de exemplu, și alimente slabe, nu grase.

Se recomandă un aport adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea, precum și o programare la un dietetician care poate concepe cel mai potrivit meniu pentru fiecare pacient în parte, pentru a recomanda ce anume să se mănânce pentru colonul iritabil în funcție de starea, nevoile și cazul său, ajutând astfel la reducerea severității simptomelor și la îmbunătățirea stării de bine.

Ce să nu mănânci pentru colon iritabil?

Rolul intoleranțelor alimentare în SII nu este pe deplin înțeles, dar multe persoane se confruntă cu o înrăutățire a simptomelor și o creștere a severității acestora după ce consumă anumite alimente sau băuturi, cum ar fi grâul, lactatele, citricele, fasolea, varza, laptele și băuturile carbogazoase.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel