Sari la conținut

Ce să mănânci ca să-ți reduci la minimum riscul de cancer pulmonar. Cercetătorii au descoperit o legătură nebănuită între stomac și plămâni

Din cuprinsul articolului

Alimentația are un rol major atunci când vine vorba de sănătate, în general. Însă, un nou studiu, publicat în revista JAMA Oncology arată o legătură clară între dietă și apariția cancerului la plămâni. 

Cercetătorii s-au concetrat asupra cercetării prebioticelor și probioticelor. Prebioticele sunt compuși care sprijină dezvoltarea bacteriilor din intestine. Fibrele alimentare prezente în fructe, legume, oleaginoase și cereale sunt principala sursă de prebiotice, din dieta noastră.

Alimentele cu probiotice conțin microorganisme, iar una dintre cele mai bune surse o reprezintă iaurtul

În ultimii ani, rolul bacteriilor intestinale, al probioticelor și al prebioticelor, în sănătate a avut parte de o atenție sporită din partea cercetătorilor. ”Studiile au arătat o legătură între iaurt și fibre și reducerea riscului apariției mai multor afecțiuni, inclusiv tulburări de metabolism, boli cardiovasculare, cancere gastrointestinale și moarte prematură,” au explicat autorii studiului, pentru medicalnewstoday.com. 

Intestinele și plămânii

Chiar dacă poate părea surprinzător că bacteriile din intestine și starea de sănătate a plămânilor sunt conectate, dovezile acestei legături sunt uriașe. De exemplu, un studiu recent a dezvăluit că bacteriile din intestine joacă un rol important în ceea ce privește inflamația plămânilor. Mai exact, metaboliți produși de bacterii pot suprima inflamația plămânilor.

Alte studii arată o legătură între consumul de fibre și îmbunătățirea funcției pulmonare.

O altă cercetare realizată pe mai mult de 1,44 milioane de adulți din SUA, Europa și Asia a scos la iveală că cei care au consumar fibre și-au scăzut cu 17% riscul de a dezvolta cancer la plămâni, în timp ce persoanele care au consumat iaurt, regulat și-au diminuat riscul de cancer pulmonar cu 19%.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel