Din cuprinsul articolului
Ce sa mananci ca sa ai mintea brici. Pentru a-ti limpezi mintea si a deveni mai agera, medicii spun ca trebuie sa ai grija la alimentatie. Si astfel creierul, cea mai complexa structura din univers, este esential sa asiguram toate conditiile necesare incat creierul sa functioneze la nivel optim.
Așadar, o dietă sănătoasă contribuie foarte mult la funcționarea normală a creierului.
Daca vei avea grijă deosebită de creierul tau, conform cercetătorilor, până în anul 2030, peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume, vor fi afectași de demență.
Potrivit celui mai recent studiu, oamenii de știință americani au descoperit care este cea mai periculoasă hrană pentru creier. Iar prin cunoașterea de către populația lumii a acesteia și binențeles, prin eliminarea din alimentație, putem contribui la reducerea riscului de boală prin eliminarea anumitor alimente din dieta ta, potrivit infoactual.ro.
Experimentul a implicat un număr de 209 persoane cu demență, cu o vârstă medie de 78 de ani
si 418 persoane fără semne de demență, din aceeași grupă de vârstă
Persoanele supuse experimentului au completat un chestionar în care și-au indicat meniul zilnic.
Apoi au fost examinați în mod regulat de medici. Dupa experiment s-a constatat ulterior că oamenii cărora le plac cartofiibiscuiții, prăjiturile si carnea procesata au mai multe șanse de a suferi de demență.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că participanții cu demență preferă:
Participanții fără demență au mâncat:
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că o dietă bună pentru prevenirea demenței trebuie să fie bazată pe legume verzi, fructe de pădure, nuci si pește.
1. Sifonul și băuturile dulci (băuturile pentru sportivi, energizantele, sucul de fructe):
Ca alternative la băuturile dulci menționăm:
2. Carbohidrații rafinați (zaharuri și cereale foarte procesate, cum ar fi făina albă) au, în general, un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce înseamnă că organismul le digeră rapid, provocând o creștere a zahărului din sânge și a nivelului de insulină.
3. Alimentele bogate în grăsimi trans (grăsimi nesaturate) pot avea un efect dăunător asupra sănătății creierului.
Grăsimile trans care apar în mod natural în produsele de origine animală (cum ar fi carnea și lactatele) NU reprezintă o preocupare majoră.
Si grăsimile trans care sunt produse industrial/ artificial (cunoscute și sub denumirea de uleiuri vegetale hidrogenate) reprezintă o problemă.
Aceste grăsimi trans artificiale pot fi găsite în margarină, glazură, gustări, prăjituri gata preparate și prăjituri preambalate.
4. Alimentele foarte procesate tind să fie bogate în zahăr, grăsimi adăugate și sare. Acestea includ alimente precum chipsuri, dulciuri, tăiței instant, floricele de porumb la microunde, sosuri cumpărate din magazin și mâncăruri gata preparate.
Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii și sărace în alți nutrienți, fiind tipurile de alimente care provoacă creșterea în greutate, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sănătății creierului uman.
5. Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în multe produse fără zahăr.
Oamenii aleg adesea să-l folosească atunci când încearcă să slăbească sau să evite zahărul atunci când au diabet. De asemenea, se găsește în multe produse comerciale care nu sunt destinate în mod special persoanelor cu diabet.
Cu toate acestea, acest îndulcitor utilizat pe scară largă a fost asociat cu probleme comportamentale și cognitive, deși cercetarea a fost controversată. Aspartamul este compus din fenilalanină, metanol și acid aspartic.
6. Alcoolul, când este consumat cu moderație, alcoolul poate fi un plus plăcut la o masa, însă consumul excesiv poate avea efecte grave asupra creierului.
Astfel, consumul cronic de alcool determină o reducere a volumului creierului, modificări metabolice și perturbarea neurotransmițătorilor (substanțe chimice pe care creierul le folosește pentru a comunica).
Persoanele consumatoare de alcool au adesea un deficit de vitamina B1, deficit care poate conduce la o tulburare a creierului numită encefalopatie Wernicke, care, la rândul său, poate produce sindromul Korsakoff.
7. Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur (o otravă neurologică care poate fi stocată pentru o lungă perioadă de timp în țesuturile animale) determină perturbarea sistemului nervos central, a neurotransmițătorilor și stimularea neurotoxinelor, ducând la deteriorarea creierului.
Peștii răpitori cu viață lungă sunt deosebit de sensibili la acumularea de mercur și pot transporta cantități de peste 1 milion de ori mai mari decât concentrația apei din jur. De aceea, sursa alimentară principală de mercur la oameni sunt fructele de mare, în special soiurile sălbatice.
De asemenea, după ce o persoană ingeră mercur, acesta se răspândește în tot corpul, concentrându-se în creier, ficat și rinichi. La femeile însărcinate, se concentrează și în placentă și făt, arată alephnews.ro
În concluzie, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru creierul nostru este să urmăm o dietă bogată în alimente integrale sănătoase și proaspete.
Parapsihologul de origine braziliană Athos Salomé, supranumit „noul Nostradamus”, i-a surprins pe internauți cu profeții,…
CTP consideră că independentul Călin Georgescu este „mai periculos decât Simion înprostirea oamenilor”. „Ce să…
Analistul ucrainean Serhi Herasimciuk, director executiv adjunct al Consiliului de politică externă "Prisma ucraineană", a…
Luna decembrie nu va începe fără probleme pentru toate semnele zodiacale. Unii se vor confrunta…
Anunț important de la ministrul Energiei. Ajutorul pentru căldură este de 750 lei, însă nu…
Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…