Din cuprinsul articolului
Ce să faci după extracția dentară, cum să îngrijești zona după extracția dentară, cum să menții igiena și ce poți mânca și bea după extracție poți afla în articolul de mai jos. Modul în care va decurge vindecarea depinde în mare parte de pacient, de cât de atent respectă recomandările medicului.
Pentru a putea să înțelegem care este evoluția normală a procesului de vindecare trebuie să știm care sunt situațiile normale și care nu după extracția dentară. În cazul în care evoluția nu este una favorabilă este necesară și vizitarea promptă a medicului stomatolog.
Ce să faci după extracția dentară. Cum evoluează procesul de vindecare
Vindecarea alveolei după extracția dentară se produce în mod normal în aproximativ 10-14 zile, aceasta nu este o regulă, procesul de vindecare fiind diferit în funcție de fiecare pacient și situație.
În cursul procesului de vindecare sunt mai multe etape. În primele 2-3 ore, sângerarea ce apare în urma extracției, formează un cheag de sânge, de culoare roșu închis, ce protejează împotriva pătrunderii bacteriilor în alveolă, acționând ca o barieră naturală. În primele 3 zile, cheagul persistă și scade în dimensiuni. În 3-7 zile, cheagul își modifică culoarea, devenind albicios, iar tumefacția și durerea ar trebui să scadă sau să dispară complet. În 7-14 zile, cheagul se dizolvă, începe să se formeze țesut osos nou, care în 4-6 luni va umple defectul și zona va putea fi reabilitată.
Ce simptome sunt normale și când trebuie să apelezi la medicul specialist după o extracție dentară?
Prevenția este cea mai importantă, iar pentru a preveni apariția unor complicații (alveolită, fistula, leziuni ale nervilor, etc. -aici link, tag), după extracția dentară, trebuie să fii atent și să nu ignori semnele de alarmă.
Atunci când pacientul prezintă următoarele simptome după extracție, trebuie sa fim atenți si să deosebim ceea ce este normal de complicațiile ce pot apărea.
După extracție, gingiile sunt umflate și dureroase, obrazul umflat și învinețit. Umflătura și hematoamele sunt o reacție naturală la traumatismul local, în special dacă a fost o extracție dificilă și pot persista până la 3 zile de la extracție. Dar dacă simptomele depășesc 4 zile și se intensifică, trebuie sa revii la medicul specialist.
Ca orice rană, și rana cauzată de extracția dentară sângerează și, în mod normal, sângerarea se oprește în prima ora după extracția dentară. Dacă sângerezi abundent timp de câteva ore, trebuie să revii la medicul specialist.
Prezența cheagului de sânge în alveolă este, de asemenea, o reacție normală. Cheagul roșu închis se formează imediat după extracție și protejează alveola până la 5-7 zile. Dacă alveola este goală, „uscată”, de culoare gălbuie – cenușie, cu un miros neplăcut, vorbim despre „alveolită uscată” și trebuie să revii la medicul specialist.
Totodată, pot apărea scurgeri din alveolă – poate fi prezent un lichid limpede ce poate curge din rană în prima zi. Dacă apare puroi cu miros neplăcut, înseamnă un proces infecțios.
În zilele a 2-a sau a 3-a, pe rană poate apărea o pată albă – un film albicios, ceea ce reprezintă eliberarea de fibrină. Dacă apare o pată galbenă, verzuie, gri închis, un miros neplăcut, durere, și roșeață, cel mai probabil începe să se dezvolte o infecție.
În același timp, în primele 2 zile este normală o ușoară creștere a temperaturii corpului. Dar dacă febra este constantă, temperatura este peste 38°C mai mult de 2 zile, trebuie să revii la medicul specialist.
De cele mai multe ori, în cazurile de extracție a molarilor, în special extracția molarilor de minte, se întâmplă să nu poți deschide gura larg. Până la 4 zile simptomele pot persista, apoi dispar treptat. Dacă simptomele persistă mai mult de 4 zile și nu există nicio îmbunătățire, trebuie să revii la medicul specialist.
Durerile în zona extracției dentare sunt prezente în primele 3-4 zile, apoi se reduc treptat. Dacă durerile persistă mai mult de 4 zile și cresc în intensitate, iradiază spre gât, ureche, trebuie să revii la medicul specialist.
De asemenea, este normal ca timp de câteva ore după extracția dentară, o parte din obraz și din gingie să fie amorțite, fiind încă sub efectul anesteziei. Dacă persistă această amorțeală mai mult de 24 de ore, este posibil ca nervii sa fi fost afectați și trebuie să revii la medicul specialist.
Scurgerile din nas nu sunt, însă, reacții normale! Dacă prezinți durere la suflatul nasului, la respirație, scurgeri de lichide și secreții nazale, trebuie să revii la medicul specialist.
Recomandări după extracția dentară
După extracția dentară este recomandat ca pansamentul steril aplicat de către medicul stomatolog să fie menținut 30 minute – 60 minute. După 3 ore de la extracție poți aplica comprese reci pentru a reduce inflamația.
Se recomandă să clăești ușor gura cu apă sau soluții antiseptice (ex: apă de gură fără alcool ) timp de 7 zile.
Poți bea apă imediat, dar să fie la temperatura camerei, și poți mânca abia după ce efectul anesteziei s-a terminat de tot. Mestecă alimentele pe partea opusa zonei cu extracția.
După extracția dentară, se recomandă să eviți efortul fizic intens și ridicarea de greutăți timp de o săptămână și, de asemenea, să încerci să renunți la fumat cel puțin 2-3 zile după extracție.
Ce este interzis să faci după extracția dentară
După o extracție dentară nu trebuie sa clătești gura cu forță. Totodată, nu trebuie să folosești comprese calde, pentru că acest lucru favorizează apariția edemului și dezvoltarea inflamației.
Nu atinge cheagul cu limba sau degetele, nu umfla obrajii, nu scuipa și încearcă să nu strănuți.
De asemenea, este interzis să bei și să mănânci alimente alimente fierbinți sau foarte reci. Sau să iei aspirină sau alte medicamente ce îngreunează coagularea sângelui
Recomandări generale după extracția dentară
În primele două zile după extracție poți simți somnolență, oboseală, acest lucru fiind o reacție naturală a corpului la stresul experimentat. Este bine să te odihnești fiind atent la câteva aspecte.
În primul rând, atunci când stai întins în pat este recomandat să ridici perna mai sus și să dormi înclinat, astfel încât capul să fie ușor ridicat.
În perioada de vindecare, se recomandă să eviți efortul fizic și supraîncălzirea (exemplu: băi fierbinți, stat în soare sau solar) și, de asemenea, ar fi bine să renunți la sport și la ridicarea greutăților.
Igiena orală după extracția dentară
Recomandarea principală este de a păstra cheagul de sânge în alveolă, menținând în același timp igiena în toată cavitatea bucală.
Imediat după extracția dentară nu este necesară igiena bucală, fiind recomandat ca primul periaj să fie a doua zi dimineață. Este indicat să folosești o periuță de dinți cu peri moi și o cantitate mică de pastă de dinți.
Nu se recomandă clătirea puternică a gurii și nici folosirea irigatorului bucal în primele 3 zile.
Nu renunța la igiena orală în perioada de vindecare a rănii – placa bacteriană se va acumula în gură și poate duce la inflamații și complicații.
Ce pot mânca și bea după extracția dentară?
Poți bea imediat după îndepărtare compreselor și poți mânca după ce efectul anesteziei dispare, cam la 2-3 ore de la extracție.
Pentru o vindecare bună a rănii trebuie ținut cont de câteva aspecte, precum evitarea alimentelor fierbinți sau foarte reci, ce irită țesuturile și duc la expansiunea sau îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate provoca sângerări noi, și evitarea alimentelor dure pentru a nu traumatiza mecanic rana.
Nu trebuie să mesteci alimente pe partea cu extracția dentară, pentru a menține cheagul de protecție intact, și poți consuma supe, alimente coapte și fierte.
Nu bea cu paiul! Aspirația creează vid în gură, care poate disloca cheagul sau îi poate compromite integritatea.