Din cuprinsul articolului
Dacă te afli în situația de a te îneca cu mâncare și ești singur, poți încerca să îți deblochezi căile respiratorii urmând acești pași esențiali:
Rămâi calm – Panica poate înrăutăți situația. Încearcă să îți păstrezi calmul pentru a te concentra pe eliberarea căilor respiratorii.
Tuse puternic – Dacă simți că obiectul nu este complet blocat, încearcă să tusești cât mai puternic pentru a-l disloca.
Fă-ți o manevră Heimlich
– Strânge pumnul mâinii dominante și poziționează-l deasupra buricului.
– Prinde pumnul cu cealaltă mână și împinge cu putere și rapiditate în sus și în interior, ca să creezi presiune asupra diafragmei și să împingi aerul din plămâni. Această presiune poate expulza obiectul blocat.
Folosește un obiect solid pentru compresie – Dacă manevra Heimlich pe cont propriu nu funcționează, poți încerca să aplici presiune rapidă cu abdomenul pe marginea unui scaun, pe un colț de masă sau pe o suprafață fermă. Așază-te cu partea superioară a abdomenului pe muchia obiectului și împinge în jos și în sus pentru a genera presiune similară cu manevra Heimlich.
Cheamă ajutor: Dacă ai un telefon în apropiere și obiectul este blocat complet, încearcă să suni la 112 sau să atragi atenția pentru ajutor imediat.
Aceste tehnici pot fi de ajutor într-o situație de urgență, dar este întotdeauna recomandat să ceri ajutor medical imediat după ce îți deblochezi căile respiratorii, pentru a te asigura că nu există alte complicații.
Singura indicatie acceptata pentru manevra Heimlich este situatia in care un adult aflat in stare de constienta se sufoca, suspectandu-se prezenta unui corp strain blocat la nivel supralaringian. Cu alte cuvinte, corpul strain nu a luat traiectul esofagului (in drumul sau spre stomac), insa se localizeaza la nivelul laringelui, existand riscul de a fi aspirat spre plaman.
Din cauza faptului ca acel corp strain blocheaza fluxul aerului, persoana in cauza prezinta evident de sufocare. In astfel de conditii, manevra Heimlich este esentiala. Persoana care se sufoca nu va putea vorbi, respira sau tusi, de obicei ducandu-si propriile maini la nivelul gatului, drept raspuns reflex.
Desi nu exista contraindicatii absolute pentru manevra Heimlich, aceasta nu se recomanda a fi efectuata in cazul sugarilor sau pacientilor inconstienti. De asemenea, ar trebui evitata in cazul femeilor insarcinate, indiferent de stadiul sarcinii.
In astfel de cazuri, se recomanda intervenirea prin compresii sternale sau batai la nivelul spatelui. Desi manevra Heimlich este considerata a avea un potential benefic semnificativ si este, in general, sigura, leziuni intraabdominale grave pot aparea prin utilizarea incorecta a acesteia si aplicarea unei forte mult prea mari.
Complicatii care pot aparea sunt fracturarea coastelor, perforatiile gastrice, eosfagiene, ruptura splenica.
Dr. Sebastian Voinea, medic urolog, despre infertilitatea masculină. Cei mai mulți bărbați ajung la medic…
Ziua Mondială a Diabetului. Cum afectează DIABETUL ochii. Importanța diagnosticului timpuriu și a examinărilor oftalmologice…
Silviu Prigoană, cuvinte premonitorii cu doar câteva zile înainte de deces: „Infarctul nu se face…
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă să fii matur din punct de vedere spiritual? Această stare…
Sănătatea mintală și fizică poate fi îmbunătățită printr-o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți. De multe…
Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistics, format din Direct Pharma Logistics, Pharmalink și Farmatop,…