Arthur Aron, profesor la Universitatea Stony Brook, este autorul mai multor cărţi şi studii despre relaţii şi dragoste. El a prezentat pentru publicaţia Time câteva sfaturi despre cum poate fi întreţinută o relaţie şi cum poate fi salvată, dacă apar neînţelegeri.
1. În primul rând, iubirea romantică nu este un sentiment, ci o dorinţă. Scanările cerebrale ale unor voluntari care erau îndrăgostiţi au arătat că în creierul lor se produc reacţii similare consumului de droguri, prin producţia mare de dopamină.
De aceea este aşa de plăcut, ne simţit foarte bine când suntem îndrăgostiţi. Din fericire, există cazuri când această stare, această dorinţă nu dispare după câteva luni, ci poate ţine chiar şi 40-50 de ani.
Creierul acestor persoane arăta la fel cu al tinerilor care tocmai se îndrăgostiseră. Dar pentru ca dragostea să dureze aşa de mult este necesar ca parteneriii să fie şi prieteni foarte buni, spune Aron.
2. Cum apare atracţia? Aspectul fizic este important, dar nu suficient. Studiile au demonstrat că oamenii se simt atraşi de persoane care se arată interesate la rândul lor, deci atracţia reciprocă trebuie să fie evidentă.
De asemenea, contează ca partenerul să fie asemănător cu noi, sau cel puţin să pară astfel, chiar dacă în realitate nu este.
Prin urmare, strategia prin care o personă vrea să pară greu de cucerit, sperând că astfel va fi mai interesantă, este complet greşită. Funcţionează însă foarte bine următoarea variantă: să dăm impresia că pentru alţii suntem inaccesibili, dar nu şi pentru persoana care ne place.
Interesul, disponibilitatea, trebuie să fie clare, dar direcţionate în mod evident spre o singură persoană, cea care ne atrage. Astfel, acea persoană se va simţi flatată de interesul nostru.
3. Pentru ca primele întâlniri să aibă succes, Aron spune că este indicat să avem o activitate care să ne stimuleze, să ne ofere senzaţii tari. Ceva care să ne sperie ar fi ideal, de exemplu o cursă cu un montagne russe. Sau putem merge la un concert, ideal este să fie ceva care să ne ofere o doză mai mare de adrenalină.
4. Evitaţi conversaţiile banale, plictisitoare! Trebuie să vă deschideţi în faţa celuilalt, chiar dacă nu total şi nu deodată. Nu trebuie nici să exagerăm, pentru că partenerul s-ar putea speria dacă află de la prima întâlnire totul despre noi, despre dorinţele, temerile şi gândurile noastre.
Totodată, la fel de important este cum ascultăm şi cum reacţionăm la spusele partenerului: trebuie să părem atenţi, interesaţi şi să arătăm că punem preţ pe ce spune el.
Uneori, o confesiune sinceră poate forma în doar o oră o legătură la fel de strânsă ca o prietenie pe viaţă. Arthur a făcut un experiment de acest fel cu doi absolvenţi, ca să vadă dacă ei se pot îndrăgosti în urma acestor confesiuni. Acum, ei sunt căsătoriţi.
5. Când apar probleme într-o relaţie, de multe ori este din cauza obişnuinţei. De aceea, trebuie să încercăm să reînviem emoţia, bucuria, amuzamentul, alături de persoana iubită.
Foarte important este să laudăm partenerul pentru succesul pe care îl are, să devenim admiratorul lui. Modul în care ne bucurăm de reuşite este mai important decât modul în care ne facem faţă perioadelor dificile, spune Arthur.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…