Din cuprinsul articolului
Ce să facem ca să ardem calorii toată ziua. Chiar dacă nu există o pastilă sau o dietă minune care să ne ajute să slăbim rapid, anumite băuturi sau alimente pot veni în ajutorul unui regim de viață echilibrat, atunci când vrem să dăm jos kilogramele în plus și să ne menținem.
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, a explicat, în cadrul unui interviu pentru Doctorul Zilei, care sunt metodele de slăbit care funcționează cu adevărat.
Ce pericole ne pândesc atunci când ținem o cură de slăbire?
În momentul în care ținem o cură de slăbire la întâmplare, ne putem supune la multiple riscuri, cum ar fi: deficitele de vitamine și minerale, aportul insuficient de calorii sau de macronutrienți (proteine/glucide/lipide). Dietele foarte restrictive pot predispune la tulburări de comportament, depresie, alopecie, amenoree, probleme cardiace, osteoporoza etc. Dietele cu foarte puține calorii sau cele foarte monotone, sunt cele mai riscante.
Ați avut pacienți care au venit după ce au ținut nenumărate diete fără succes?
Da, majoritatea pacienților apelează la ajutor specializat după ce încearcă 2-3 diete „faimoase” de pe internet sau din reviste. Văzând că nu au rezultatele dorite, că nu se simt bine cu astfel de planuri alimentare sau că nu pot menține pe termen lung un rezultat obținut cu greu, apelează la ajutor.
Dar pacienți care au folosit suplimente sau pastile de slăbit?
Da, destul de mulți pacienți. După ce eșuează cu una-două diete la întâmplare, încearcă diverse suplimente pentru slăbit. Ideea de a obține silueta mult visată cu o pastilă sau cu un ceai minune este încântătoare pentru mulți, dar, dacă într-adevăr ar fi existat „o pastilă magică” eficientă și sigură, în mod cert s-ar fi știut despre ea până acum și s-ar fi vândut foarte bine.
Care sunt pericolele acestor produse?
În primul rând, majoritatea suplimentelor pentru slăbit au un efect diuretic sau laxativ. Astfel, pot duce la deshidratare sau la tulburări de tranzit intestinal. Pe termen scurt, pacienții slăbesc și se declară mulțumiți de rezultat, dar având în vedere că nu pierd grăsime, ci doar apă (și electroliți, consecutiv cu aceasta), în scurt timp stagnează, se simt din ce în ce mai rău, și renunță la „tratament”.
Există pe internet tot felul de trucuri sau ceaiuri/codimente/vitamine care promit să stimuleze metabolismul și să slăbim mai repede. Putem, cu adevărat, să ne schimbăm metabolimsul?
Da, metabolismul poate fi influențat, însă nu poate fi schimbat de pe o zi pe alta. Ceaiul verde este momentan singurul „supliment” despre care s-a demonstrat în studii că ajută la creșterea metabolismului, însă nu este suficient pentru a obține niște rezultate sustenabile pe termen lung. Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru menținerea și creșterea metabolismului, iar o dietă hipocalorică de multe ori nu acoperă întregul necesar zilnic recomandat, de aceea suplimentele vitaminice pot fi de ajutor, dar nu vor face minuni singure.
Ce să facem ca să ardem calorii toată ziua? Care sunt factorii care influențează metabolismul?
Metabolismul poate fi influențat în două „direcții” – fie poate fi crescut, fie poate fi scăzut. Dietele foarte restrictive scad metabolismul, acest lucru fiind logic dacă ne imaginăm organismul ca pe o fabrică de energie. Dacă acesta primește prea puțină materie primă, își va limita producția, prin urmare, metabolismul va scădea. De asemenea, scăderea în greutate, mai ales asociată cu pierderea apei și a masei musculare contribuie intens la scăderea metabolismului. Cea mai eficientă metodă de a menține și chiar de a crește metabolismul este exercițiul fizic, care împiedică scăderea masei musculare, și adoptarea unei diete care să nu fie foarte restrictive, pentru a putea asigura organismului un minim de calorii și nutrienți. Dietele foarte restrictive, neînsoțite de activitate fizică, presupun scăderea metabolismului, lucru care face aproape imposibilă menținerea unei greutăți normale pe termen lung.
Cum putem ține, în siguranță o cură de slăbire?
În primul rând, mi se pare foarte util să nu privim regimul ca pe „o altă cură de slăbire”, ci ca pe începutul corectării stilului alimentar și a stilului de viață, lucru care va atrage după sine echilibrarea greutății. O dietă sigură ar trebui să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional, să nu presupună restricții foarte drastice, să nu aibă mult mai puține calorii decât necesarul de repaus al pacientului și nu în ultimul rând să fie cât de mult se poate adaptată preferințelor și programului acestuia. În plus, pentru a preveni prăbușirea metabolismului și pentru a slăbi armonios și eficient, orice plan de îmbunătățire a stilului alimentar este bine să fie însoțit de activitate fizică.
Ce diete sunt cele mai eficiente, în ceea ce privește numărul de kilograme pierdute, dar și sănătoase?
Teoretic, orice dietă este eficientă pe termen scurt însă destul de puține sunt și sănătoase pe termen mediu și lung. Dietele cu puțini carbohidrați sunt foarte eficiente, mai ales la început, însă este bine să nu fie ținute o perioadă extrem de mare de timp. De asemenea, pentru persoanele care consumă foarte multă carne, o dietă vegetariană ar putea avea rezultate mai bune decât ne așteptăm, deoarece organismul ar primi foarte multe alimente pe care nu le consumă în mod obișnuit. Eu consider că dieta sănătoasă este cea variată, în care avem minim 4-5 opțiuni diferite pentru fiecare masă și care nu presupune un consum foarte redus de alimente. Pe partea de eficiență, cea mai bună dietă este cea pe care pacientul o poate ține ușor, cu plăcere, și care este adaptată programului și preferințelor acestuia.
Putem slăbi un număr foarte mare de kilograme, fără să fie nevoie să apelăm la operații de micșorare a stomacului?
Da, cu răbdare, perseverență și motivație, se pot pierde multe foarte multe kilograme fără intervenții chirurgicale. Eu încurajez pe toți cei care au nevoie să slăbească întâi să încerce să își corecteze regimul alimentar, să facă mișcare și să aibă răbdare, și abia după aceea, dacă nu reușesc să obțină niciun rezultat, să se gândească să ia în calcul operația.
Aveți o astfel de poveste de succes sau mai multe?
Da, am pacienți care au reușit să slăbească 40-50 de kilograme fără să apeleze la gastric-sleeve. Ce îmi pare și bine, dar și rău în același timp este că am obținut astfel de rezultate și cu cineva care s-a îngrășat la câțiva ani după o operație de micșorare a stomacului, lucru care trebuie să clarifice pentru toată lumea faptul că intervenția chirurgicală pentru slăbit nu garantează menținerea unei greutăți bune, dacă pacientul nu reușește să își schimbe stilul de viața.
Ce e mai important cand vrem sa dam jos cateva kilograme ce mancam sau cat mancam? De exemplu, daca ma incadrez intr-un anumit numar de calorii pe zi, dar mananc pizza, fastfood sau dulciuri, pot slabi? Dar daca manacam doar alimente sanatoase gen legume si fructe, putem manca oricat si la orice ora?
Este important și ce mâncam, și cât mâncam. În primul rând, este important să ne încadrăm într-un număr de calorii recomandat. Putem să mâncam 3000-4000 kcal pe zi din alimente sănătoase, dieta care ar îngrășa aproape pe oricine, deci nimic nu poate fi consumat „nelimitat”. Dacă mâncăm mult mai multe calorii decât avem nevoie, ne vom îngrășa, indiferent de proveniența acestora. Alimentele tip fast-food / dulciuri nu sunt recomandate, chiar dacă sunt calculate astfel încât să acopere un număr mic de calorii. Acestea sunt foarte bogate în carbohidrați rafinați, în grăsimi saturate și de tip trans, și foarte sărace în fibre, proteine, grăsimi nesaturate (sănătoase), vitamine și minerale. Prin urmare, aduc un aport foarte mare de „calorii goale” pe care organismul uman nu le poate folosi eficient pentru a obține energie, ci le depune foarte repede.
Dar ce spuneti de oamenii care renunta la anumite alimente in speranta ca vor slabi sau vor fi mai sanatosi. Sunt oameni care nu mai consuma deloc carne si cred ca vegetalele sunt secretul tineretii. Dar despre cei care renunta la paine?
Opțiunile de a renunța la diverse alimente țin de credința și de convingerile fiecăruia. Sunt tot mai multe studii care au demonstrat faptul că o dietă mediteraneană (care presupune excluderea majorității tipurilor de carne) este foarte sănătoasă și poate ameliora multiple boli (hipertensiunea, dislipidemia, diabetul zaharat). De asemenea, dacă cineva renunță la pâine, dar consumă carbohidrați buni din alte surse (cereale integrale, cartofi, orez, măzare, linte, năut etc.) nu face un lucru rău. Atât timp cât nu sunt excluse multe categorii de alimente și dieta este variată și echilibrată, nu ar trebui să fie probleme.
Ce să facem ca să ardem calorii toată ziua
Cred ca mai greu decat e sa slabim e sa reusim sa ne mentinem…Cum facem asta?
Foarte corect spus, menținerea este marea problemă. Pentru a menține un rezultat bun, nu trebuie să schimbăm foarte mult ceea ce am făcut la partea de slăbit. Fie că putem face porțiile mai mari, fie că ne putem permite de 1-2 ori pe săptămână să ne facem câte o „plăcere vinovată”, dieta de menținere nu ar trebui să fie mult mai bogată decât cea pentru slăbit. De asemenea, mișcarea este bine să rămână o constantă în viața noastră, omul a fost „proiectat” pentru a face mișcare, așa că dacă dorim să ne menținem sănătos și să nu luăm înapoi kilogramele slăbite, trebuie să rămânem activi cât mai mult timp. Dacă revenim la vechile obiceiurile dinaintea dietei, vom acumula kilogramele pierdute foarte repede.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…