Sunt fix 41 de ani de la nașterea lui Louise Brown, primului copil conceput prin Fertilizare in Vitro.
25 iulie 1978, ora 11:47 seara. Oldham and District General Hospital, Oldham, Anglia. În acea zi, în acel loc, la acea oră, a venit pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro (FIV). Era o fetiță născută prin cezariană și cântărea 2,608 kilograme. Părinții ei, Lesley și John Brown i-au pus numele Louise, iar medicii i-au dat al doilea nume Joy. Joy de la bucurie, pentru că, spuneau ei, nașterea ei ar putea aduce bucurie și speranță pentru mulți oameni din lumea întreagă.
„Părinții” tehnicii de reproducere asistată ce va fi cunoscută cu numele de fertilizare in vitro au fost doi oameni de știință englezi. În 1968, Patrick Steptoe (1913 – 1988), obstetrician și ginecolog, a fost numit director la Centrul pentru Reproducere Umană, Oldham. Misiunea lui principală a fost să găsească un procedeu prin care infertilitatea să poată fi tratată în cele mai multe cazuri. Începând din anii 1960, biologul Robert Edwards (1925 – 2013) a început să fie și el preocupat de medicina reproducerii iar din 1968 i s-a alăturat doctorului Steptoe. O lungă perioadă de timp, cei doi și asistenții lor au fost nevoiți să suporte numeroase critici și să se confrunte cu împotrivirea multora. Nu toți medicii priveau cu ochi buni astfel de experimente. După zece ani, atitudinea unor înverșunați critici și opozanți s-a schimbat.
În toamna anului 1977, Lesley Brown a aflat că infertilitatea ei era cauzată de obstrucția trompelor uterine. Pentru a putea da naștere unui copil, a acceptat să înceapă o procedură nouă, cunoscută mai târziu cu denumirea de fertilizare în vitro. În acea perioadă, era în stadiu de experiment. În momentul în care au apelat la Centrul pentru Reproducere Umană, soții Brown au știut că procedura era experimentală. Totuși, medicii nu le-au spus că nu au fost obținute rezultatele dorite, adică nici un copil nu a putut să fie conceput prin tehnica respectivă. Acest aspect a ridicat problema acordului dat de pacient după ce i s-au dat toate informațiile și i-au fost explicate eventualele riscuri înainte de a se începe terapia. În anul următor, în iulie, Lesley a adus pe lume primul ei copil.
Nașterea fără probleme a primului copil conceput în urma fertilizării in vitro la Oldham General Hospital, în prezent Royal Oldham Hospital, a făcut istorie în lumea medicinii mondiale. Procedura celor doi medici era menită să aducă speranțe pentru cupluri din lumea întreagă care își doreau un copil dar se confruntau cu infertilitatea.
Din ziua în care s-a născut, Louise Joy a fost în atenția presei. Și vreme de 41 de ani a continuat să fie în anumite momente. Cum a fost căsătoria ei din 2004 – printre invitați, a fost și doctorul Robert Edwards, cel care a făcut posibilă venirea ei pe lume – și nașterea celor doi copii, amândoi concepuți natural.
„Când am avut patru ani, părinții mei mi-au arătat filmul nașterii mele și mi-au explicat că am fost concepută diferit față de alți copii. Sunt doar o persoană obișnuită care și-a început viața într-un mod neobișnuit”, a povestit Louise Joy.