Ce s-a descoperit despre ”sângele de aur”, cel mai rar din lume. Ce trebuie să facă cei care il au

De curând s-a făcut o descoperire uluitoare despre o grupă de sânge foarte rară, deși aceasta este cunoscută de ceva timp. Potenţialul său de a salva vieţi este uriaș.

Pentru raritatea lui i s-a spus și „sângele de aur”. Prima oară când s-a descoperit sângele cu această grupă a fost în 1961, la o femeie din Australia. Despre ce este vorba?

Calitățile ”sângelui de aur”

Descoperire uriașă făcută de cercetători. În ultimii 50 de ani, specialiștii au aflat că 43 de persoane în întreaga lume au o particularitate a sângelui cu potenţial uriaş de a salva vieţi. Este vorba de “Sânge de aur”, grupa de sânge care a fost identificată pentru prima dată în 1961, la o femeie din Australia.

La vremea respectivă, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire, cu atât mai puţin șansa de a atinge vârsta adultă, arată bigthink.com

Cu toate acestea, până în 2010, au fost descoperite 43 de persoane, pe tot globul, cu Rh nul. Cercetătorii nu au desluşit încă multe mistere al acestui complex sistem Rh şi donatorii sunt foarte căutaţi.

Sângele cu Rh nul este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularităţi deosebite ale Rh-ului negativ, ceea ce face ca potenţialul său de a salva vieţi să fie unul uriaș.

Controverse privind transfuzii cu acest sânge

Controverse privind transfuzii cu acest sânge, medicii sunt încă rezervaţi în a efectua transfuzii cu acest sânge şi o fac numai în cazuri extreme, când viaţa pacienţilor este în pericol, pentru că o dată administrat este foarte greu de găsit ulterior.

În situaţia inversă, în care o persoană cu Rh nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută doar cu sânge identic, ceea ce o face dependentă de ceilalți 43 de oameni de pe planetă în aceeași situație, aflați în Brazilia, China, Japonia, Statele Unite, Irlanda. Cu toate acestea, transportarea de sânge dintr-o ţară în alta este un coşmar birocratic, cea mai sigură metodă este donarea periodică de sânge pentru propria nevoie.

Ce anume crează tipurile diferite de sânge?

Este vorba de celulele roșii din sânge (hemoglobină) – celule care transporta oxigen și elimină dioxidul de carbon din organism. Apoi sunt celulele albe din sânge (leucocite, de exemplu) – celulele imune care protejează organismul împotriva infecțiilor și a agenților străini. Mai sunt trombocitele  – celule care elimină cheagurile de sânge și Plasma – un lichid care poartă săruri și enzime.

Fiecare componentă are rolul său bine definit, însă doar celulele roșii din sânge sunt responsabile pentru diferitele noastre tipuri de sânge. Aceste celule au niște proteine numite antigene, iar prezența sau absența anumitor antigene determină tipul de sânge. Spre exemplu sângele de tip A are numai antigenele A, tipul B numai B, tipul AB ambele și tot așa.

Celulele roșii din sânge mai au un antigen numit proteina RhD. Când aceasta este prezentă, se spune că un tip de sânge este pozitiv, iar când este absentă, negativ. Dacă o persoană cu sânge de tip A primește o transfuzie de sânge de tip B, sistemul imunitar nu va recunoaște noua substanță ca fiind o bună și nu o va accepta, considerând că organismul este atacat.

Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă îţi lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa ta e considerată rară, dar dacă ai un antigen pe care 99% din oameni nu îl au, atunci grupa ta este foarte rară. Lipsa unui antigen foarte comun stabileşte caracterul negativ al unei grupe de sânge. Dacă primeşti sânge de la un donator cu aceeaşi grupă, dar cu Rh pozitiv, anticorpii tăi vor reacţiona la celulele incompatibile şi transfuzia poate fi fatală. Există persoane cărora le lipsesc toţi cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numită Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume şi o descoperire fenomenală pentru hematologie.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

24 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

34 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

54 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: