Din cuprinsul articolului
Consumul unei diete echilibrate cu suficiente minerale, inclusiv zinc este una dintre cele mai bune modalități de a stimula sistemul nostru imunitar.
Sistemul nostru imunitar este conceput astfel încât să poată lupta împotriva celulelor străine pentru a ne proteja împotriva diferitelor alergii și boli. Pe măsură ce COVID-19 își continuă extinderea în întreaga lume, experții în sănătate subliniează în nenumărate rânduri importanța întăririi imunității fie prin diete, fie prin suplimente.
În afară de vitamina C și D, zincul este un alt nutrient care a fost identificat ca un mineral esențial pentru sistemul nostru imunitar. Zincul este asociat cu multe funcții biologice în corpul uman și este implicat în multiple procese celulare. Zincul este vital pentru mai mult de 300 de enzime din organism, joacă un rol cheie în sinteza proteinelor, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și diviziunea celulară. Este, de asemenea, necesar pentru simțul adecvat al gustului și mirosului. În plus, zincul este o componentă esențială a globulelor care combat infecțiile.
În mod ironic, în ciuda faptului că este un nutrient esențial, corpul uman nu poate produce sau stoca zinc pe cont propriu. Prin urmare, trebuie completat prin dietă. Deficitul de zinc amortizează răspunsurile imune înnăscute și adaptative. Deficiențele de zinc sunt evidente prin stresul oxidant, procesul inflamator crescut și situațiile care pun viața în pericol, precum și moartea prematură a celulelor la nivelurile celulare și subcelulare.
Surse alimentare pentru zinc:
Zincul este prezent în mod natural în alimente și este disponibil ca supliment alimentar. O mare varietate de alimente conține zinc.
Alimentele de origine animală sunt cea mai bună sursă de zinc – stridiile sunt în fruntea cărnii și a păsărilor de curte, care oferă cea mai mare parte a zincului din țările dezvoltate.
Alimentele pe bază de plante au, în general, un conținut scăzut de zinc. Biodisponibilitatea zincului din dietele vegetariene este mai mică decât în dietele non-vegetariene. Fitații, care sunt prezenți în alimentele vegetariene precum pâinea integrală, cerealele, leguminoasele etc., inhibă zincul și absorbția acestuia. Vegetarienii ar putea beneficia de utilizarea anumitor metode de preparare a alimentelor care cresc biodisponibilitatea zincului – de exemplu, înmuierea fasolelor, cerealelor și semințelor în apă timp de câteva ore înainte de gătit; prăjirea alimentelor sau fermentarea lor sunt, de asemenea, considerate benefice.
Alimentele pe bază de plante care conțin o cantitate considerabilă de zinc includ nuci, migdale, caju și semințe, cum ar fi cele de floarea soarelui, dovleac, semințe de pepene verde; lapte și produse lactate; cereale integrale și leguminoase, cum ar fi năutul, linte și fasole. Fructele și legumele proaspete sunt în general o sursă slabă de zinc. Cu toate acestea, fructele și legumele care conțin o sursă relativ mai bună de zinc includ avocado, rodii, guava și ciuperci, spanac, respectiv broccoli.
Cum se manifestă deficitul de zinc?
Primele semne ale deficitului de zinc sunt: tulburări ale gustului, răspuns imun deprimat (infecţii frecvente), probleme dermatologice; apoi, se poate instala diaree, oboseală, lipsa apetitului, pierderea gustului, căderea părului, cicatrizare lentă a rănilor, impotenţă, încetinirea creşterii fizice şi psihice la copii, maturare sexuală întârziată, scădere în greutate. Semnele şi simptomele sunt nespecifice, putând apărea într-o gamă largă de boli (de la boli uşoare până la boli de gravitate mare).