Sari la conținut

Ce rol important are aparatul dentar, în afara de alinierea dinților și până la ce vârstă este indicat

Cu totii suntem tentati sa afirmam ca aspectul fizic este un element esential al vietii noastre cotidiene. In acest context a avea dintii drepti se impune ca o necesitate ,in special pentru cresterea increderii de sine. Niciodata nu este prea tarziu pentru a beneficia de tratamentul de indreptare a dintilor, ortodontia se adreseaza in egala masura atat copiilor cat si adultilor.

Dr. Denisa Zaharia, specialist ortodont, a explicat, pentru Doctorul Zilei, care este rolul aparatului dentar și cine are nevoie de un astfel de tratament.
Aparatul dentar se aplica in scopul tratarii diferitelor anomalii dentare, care necorectate in timp afecteaza dintii, tesuturile gingivale, muschii si articulatia temporomandibulara. Anomaliile dento-maxilare sunt tulburari de crestere si dezvoltare ale aparatului dento-maxilar.

Ele pot aparea ca expresie a unei mosteniri genetice sau datorita unor factori din mediul inconjurator(factori functionali-respiratia orala,deglutitia ,obiceiurile vicioase –sugerea degetului sau folosirea suzetei) sau factori dismetabolici(rahitismul). Frecventa anomaliilor este in continua crestere, circa 90% din populatie prezinta diverse anomalii, dar din fericire ele pot fi corectate prin tratament ortodontic la orice varsta.

Tratamentul ortodontic urmareste pe langa alinierea dintilor si rstabilirea functiei estetice, obtinerea unei muscaturi corecte pentru o masticatie eficienta si un echilibru intre dinti, muschi si articulatia temporo-mandibulara.

Tratamentul ortodontic la copii si adolescenti

Prima vizita la medicul ortodont se recomanda in jurul varstei de 7 ani, cand specialistul observa daca exista o crestere necorespunzatoare a maxilarelor sau o discrepanta intre marimea maxilarelor si marimea dintilor si atunci trebuie intervenit prin aplicarea unor dispozitive care stimuleaza crestrea maxilarelor.

In perioada 11-15 ani toti dintii definitivi sunt erupti si este perioada optima de aplicare a unui aparat dentar fix. Copilul devine atent la aspectul inestetic al dintilor si se prezinta lin clinica fie ca a observat inghesuiri sau spatieri ale dintilor,fie lipsa unor dinti(frecvent a caninilor) sau o muscatura incorecta.Trebuie sa intelegem ca la aceasta varsta adolescentii devin foarte interesati de aspectul fizic si obtinerea unui zambet armonios le confera increderea in sine de care au nevoie.Inaceasta perioada de crestere tesuturile sunt mai elastice si ca urmare dintii se deplaseaza mai rapid si mai eficient , avand efecte secundare minime.

Aparatul dentar la adulți

Tratamentul ortodontic la adult se indica de obicei la orice varsta, in funcie de actiunea dorita. In cazul inghesuirilor in zona frontala aparatul dentar imbunatateste estetica, posibilitatile de igienizare, reduce riscul de carie si creste durata de viata a dintilor pe arcada. Frecvent la adult tratamentul ortodontic se recomanda pentru a corecta pozitia dintilor in vederea realizarii unor lucrari protetice(cand sunt dintii inclinati) sau sa creeze spatiu pentru inserarea unor implanturi.

In functie de situatia clinica a pacientului, ortodontul va decide si daca, in vederea corectarii anomaliei,va fi necesara efectuarea unor extractii dentare(dinti temporari,permanenti sau supranumerari)sau daca trebuie utilizate si si alte mijloace terapeutice ajutatoare tratamentului ortodontic(slefuiri dentare,tratament parodontal,tratament chirurgical).

Zambetul mult dorit se poate obtine cu orice tip de aparat, fie cel clasic pe exterior(metalic sau safir), aparatul autoligaturant Damon sau cele invizibile , lingual INCOGNITO sau INVISALIGN, care sunt obtinute prin tehnologie computerizata si ca urmare au un grad mai mare de precizie si eficienta.
Durata medie de tratament este 1,5 ani( tratamentul activ) urmata de perioada de tratament pasiv, cea in carepacientul poarta retainere fixe si gutiere noaptea(dispozitive transparente care se aplica peste dinti) pentru a stabiliza rezultatul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel