Aveţi mâinile crăpate şi uscate? Pielea de pe braţe, dintre coate şi umăr, are textura unei hârtii abrazive? Aveţi nasul uscat şi cu pielea crăpată, chiar dacă nu vi l-aţi suflat deloc pe parcursul zilei? Atunci există un singur diagnostic: aveţi „piele de iarnă”, informează dailymail.co.uk.
Vestea cea bună constă în faptul că există câteva soluţii foarte simple pentru a remedia această problemă.
Reduceţi cantitatea de rufe introduse în maşina de spălat – Încercaţi să faceţi economie de apă umplând maşina de spălat până când abia mai puteţi să închideţi uşa acesteia? A sosit timpul să vă gândiţi de două ori înainte de a mai proceda astfel.
„Pentru cei mai mulţi oameni, simpla reducere a numărului de articole vestimentare la fiecare spălare, pentru ca rufele să poată să beneficieze de o ultimă clătire finală eficientă, este suficientă pentru ca hainele şi lenjeria de pat să aibă o atingere mai fină şi mai plăcută pe piele”, a declarat Jonathan Bowling, medic dermatolog la Nuffield Health Manor Hospital din Oxford.
„Reziduurile de detergenţi şi balsam din haine sau chiar din lenjeriile de pat pot să irite pielea în sezonul rece”, a adăugat el.
Dacă şi după o clătire corectă a rufelor acestea continuă să vă irite pielea, ar fi indicat să consultaţi un medic şi, mai ales, să renunţaţi la detergentul şi balsamul de rufe preferate. Optaţi pentru un detergent şi un balsam care sunt concepute special pentru pielea sensibilă.
Spălaţi lenjeriile de pat la 60 de grade Celsius – Paraziţii microscopici din praful din locuinţe trăiesc în celulele tegumentare exfoliate de pe pielea umană şi ei pot fi găsiţi în fiecare casă – în pat, pe covoare şi pe obiectele de mobilier.
Din păcate, aceşti paraziţi se înmulţesc şi prosperă atunci când încălzirea centrală este pornită.
„Cei mai mulţi oameni sunt alergici mai degrabă la excrementele eliminate de aceşti paraziţi microscopici decât la paraziţii înşişi”, explică Adam Friedmann, medic dermatolog la Harley Street Dermatology Clinic din Marea Britanie.
Specialiştii recomandă acoperirea saltelelor, pilotelor şi a pernelor cu o cuvertură impermeabilă la alergeni.
De asemenea, rufăria de pat trebuie spălată cu apă caldă la temperatura de 60 de grade Celsius, pentru a distruge acei paraziţi. Totodată, evitaţi să cumpăraţi mochete sau covoare care acoperă toată suprafaţa podelei şi folosiţi un aspirator care este echipat cu un filtru performant. Păstraţi camerele bine ventilate şi ştergeţi praful de pe suprafeţele plane cel puţin o dată pe săptămână.
Nu vă lingeţi buzele atunci când acestea sunt crăpate – Aveţi buze uscate şi crăpate? Primul instinct este acela de a vi le linge. Însă acest lucru va duce doar la o evaporare şi mai mare şi va usca şi mai mult buzele.
Cea mai multă umiditate se pierde prin buze, în comparaţie cu orice altă parte a corpului. Combinaţia de vreme uscată şi rece, vânt, soare şi temperaturi ridicate în interior face ca buzele să se usuce, să se crape şi să se exfolieze.
Medicii recomandă aplicarea unui unguent de buze care să creeze un fel de „sigiliu” deasupra pielii, pentru a menţine umiditatea şi a reduce fricţiunea dintre pielea buzelor. Evitaţi balsamurile parfumate, colorate şi aromate – acestea conţin substanţe şi conservanţi care pot să irite pielea.
Renunţaţi la articolele vestimentare din lână – Hainele pentru iernile grele, precum paltoanele din lână, pot să irite pielea uscată şi sensibilă, spune John Hamilton, medic specializat în cosmetică, dermatologie şi biogerontologie din comitatul Worchestershire.
„Încercaţi să purtaţi un articol vestimentar uşor, permeabil, imediat lângă piele, peste care puneţi alte articole de îmbrăcăminte care să fie uşoare”, a adăugat el.
Renunţaţi la gelurile antibacteriene – Cu toţii ştim că spălatul frecvent al mâinilor ucide bacteriile, dar poate să şi usuce pielea, în special în timpul iernii, când vântul şi frigul pot să exacerbeze această problemă.
Nu folosiţi geluri antibacteriene, spune profesorul Friedmann, întrucât ele „conţin concentraţii mari de alcool, iar acesta poate să usuce şi să irite pielea”.
Specialiştii recomandă ulei de mâini cu extract de ceai, întrucât această substanţă are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiinflamatorii deja dovedite şi, în plus, nu elimină umezeala din piele.
Pentru mâinile foarte uscate şi crăpate, specialiştii recomandă o cremă ce conţine 10% uree.
Renunţaţi la săpunul obişnuit – Evitaţi săpunurile şi gelurile de duş care conţin numeroase substanţe chimice, în special sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele şi produc iritaţii.
Specialiştii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba şi piersică şi care reţin apa în piele.
De asemenea, este important să se supravegheze temperatura apei, atât în cazul băilor, cât şi al duşurilor. Apa care este prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare (NMF) din stratul superior al pielii. NMF este o combinaţie de acizi graşi, uleiuri şi aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă şi ajută pielea să îşi menţină o suprafaţă suplă. NMF reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii (stratum corneum).
Apa trebuie să aibă o temperatură care să depăşească puţin 37 grade Celsius – temperatura normală a corpului – şi nu trebuie să rămâneţi în cadă mai mult de cinci minute.
Menţineţi umezeala aerului din locuinţă – Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Însă aerul rece conţine mai puţină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari şi mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer.
Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din şemineu şi aparatele de aer condiţionat, duce la uscarea pielii.
Umiditatea este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior şi protector al ei absoarbe umezeala din aer şi o ajută să rămână suplă.
Plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focurile din sobe contribuie la creşterea umidităţii din locuinţă. Însă cea mai bună soluţie o reprezintă umidificatoarele electrice.
Aceste dispozitive emit vapori fini de apă care umezesc aerul şi încetinesc procesul de evaporare a apei din piele.
Există însă câteva aspecte care trebuie avute în vedere. Mai întâi, umidificatoarele trebuie menţinute într-o stare de curăţenie perfectă, deoarece dacă sunt murdare, pot răspândi bacterii. Cele mai multe dintre aceste dispozitive trebuie să fie curăţate o dată pe săptămână. În al doilea rând, trebuie urmărite semnalele care indică apariţia condensului şi a mucegaiului pe pereţii locuinţei – aceşti factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii şi iritaţii, care duc la rândul lor la apariţia eczemelor, astmului şi a altor afecţiuni.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…