Categories: Stil de viaţă

Ce riscați când aveți pisici? Teoriea care a provocat dezbateri aprinse

Ce riscați când aveți pisici. Iată care este cel mai mare risc la care vă expuneți. Cercetătorii australieni sugerează că deținătorii de animale de companie ( mai exact pisici), ar putea să-și dubleze riscul de a suferi de tulburări legate de schizofrenie.

O nouă analiză efectuată de cercetătorii australieni sugerează că pisicile, ca animale de companie, ar putea dubla riscul unei persoane de a suferi tulburări legate de schizofrenie. Această teorie a provocat dezbateri aprinse cu privire la relația enigmatică dintre compania felinelor și sănătatea mintală, scrie TheBrighter Side.

Cercetarea,  condusă de psihiatrul John McGrath și echipa sa de la Centrul Queensland pentru Cercetare în Sănătate Mintală, a analizat 17 studii care se întind pe o perioadă de patru decenii, provenind din 11 țări diferite, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit.

 

Asociere între pisici, ca animale de companie, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie

Scopul a fost acela de a dezlega legătura dintre pisici, ca animale de companie, și incidența afecțiunilor legate de schizofrenie.

”Am găsit o asociere între pisici, ca animale de companie, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, a declarat dr. John McGrath, autorul principal al studiului.

Această descoperire a provocat interesul pentru o ipoteză lansată pentru prima dată într-un studiu din 1995: ideea că expunerea la parazitul Toxoplasma gondii, care se întâlnește în mod obișnuit la pisici, ar putea fi un potențial declanșator al schizofreniei.

 

De vină ar fi parazitul Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii, un parazit în mare parte inofensiv, se transmite prin diferite mijloace, inclusiv prin carnea insuficient gătită și apa contaminată. Cu toate acestea, cea mai bună cale de transmitere, care i-a intrigat pe oamenii de știință, este prin contactul cu o pisică infectată sau cu fecalele acesteia.

Se estimează că 40 de milioane de oameni numai în Statele Unite ar putea găzdui acest parazit, adesea fără a avea niciun simptom perceptibil. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit efecte deosebite asociate cu infecțiile cu T. gondii.

Odată ajuns în corpul uman, T. gondii are capacitatea de a se infiltra în sistemul nervos central și de a influența neurotransmițătorii.

De-a lungul timpului, acest parazit a fost legat de o serie de modificări ale personalității, apariția simptomelor psihotice și dezvoltarea anumitor tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia.

Cu toate acestea, simpla prezență a unei asocieri între a avea o pisică și tulburările legate de schizofrenie nu stabilește definitiv cauzalitatea și nici nu confirmă că parazitul a fost transferat de la o pisică la om.

Sursa foto: Pixabay

De exemplu, un studiu din cele 17 nu a găsit nicio asociere semnificativă între deținerea unei pisici, înainte de vârsta de 13 ani, și dezvoltarea ulterioară a schizofreniei. Cu toate acestea, s-a descoperit o legătură notabilă atunci când deținerea pisicilor a fost restrânsă la un anumit interval de vârstă (între 9 și 12 ani), ceea ce sugerează că intervalul de timp critic pentru expunerea pisicilor rămâne incert.

 

Studiile nu pot dovedi definitiv o relație cauzală

Cincisprezece din cele 17 studii examinate au fost studii caz-control, care nu pot dovedi definitiv o relație cauzală și adesea nu reușesc să țină seama de factorii care ar fi putut influența atât expunerea, cât și rezultatul.

Mai mult, un număr notabil al studiilor revizuite au fost considerate de calitate scăzută, limitare recunoscută chiar de autori.

Consecvența constatărilor din diferitele studii ridică, de asemenea, întrebări. În timp ce studiile de calitate superioară au indicat asocieri în modele neajustate, aceste legături ar fi putut fi influențate de alți factori care nu au fost luați în considerare.

În Statele Unite, un studiu care a implicat 354 de studenți la psihologie nu a reușit să stabilească o legătură între deținerea pisicilor și scorurile de schizotipie. Cu toate acestea, cei care au fost mușcați de pisică au prezentat scoruri mai mari, sugerând un rol potențial al incidentelor legate de feline în influențarea rezultatelor sănătății mintale.

Recent Posts

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

18 minute ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

38 de minute ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

58 de minute ago

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…

o oră ago

Cele mai periculoase zodii din horoscop. De cine trebuie să te ferești!

Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…

2 ore ago

Adio Prințul Harry: noul său gest șochează Familia Regală

Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…

2 ore ago

Citeste si: