Extracția molarului de minte este o procedură necesară atunci când acest dinte fie provoacă probleme în prezent, fie există riscul să cauzeze în viitor.
Multe persoane se tem de această intervenție, însă doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, asigura că beneficiile ei sunt cu mult mai mari decât complicațiile la care ne putem expune dacă o amânăm, în cazul în care ea este recomandată de către medic.
Molarii de minte sunt ultimii dinți permanenți care erup, de obicei între 17 și 25 de ani. “În unele cazuri aceștia își fac apariția în mod normal, fără a provoca probleme, însă în situații mai puțin fericite dinții nu au suficient spațiu pentru a erupe sau pentru a se dezvolta normal. Deși mulți dintre molarii de minte pot fi păstrați pe arcadă veme îndelungată, orice persoană de peste 16 ani ar trebui să verifice situația acestora cu ajutorul unei radiografii panoramice, iar dacă sunt prezenți în os, să meargă la o consultație de rutină pentru ca medicul stomatolog să facă o evaluare corectă a cazului”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
În cazul în care o extracție este indicată, această nu trebuie amânată, pentru a evita complicații cum ar fi:
Pericoronarita
Aceasta este inflamația gingiei și a țesuturilor din jur, manifestată prin durere, limitarea deschiderii gurii, inflamarea ganglionilor locali etc. “Dacă dintele nu are suficient loc să erupă, pricoronarita va recidiva periodic, iar disconfortul produs de ea va deveni cu mult mai mare decât extracția în sine”, atenționează specialistul ortodont.
Resorbția rădăcinii dintelui vecin
Forța naturală de erupție poate împinge molarul, când acesta are o poziție oblică, în rădăcina molarului de 12 ani. Smalțul dentar este foarte dur, astfel încât coroana molarului de minte poate topi rădăcina dintelui vecin, deoarece cementul care acoperă rădăcina este mai moale decât smalțul, iar cel mai slab cedează întotdeauna. Prin același mecanism se topesc și rădăcinile dinților de lapte în timpul erupției celor permanenți.
Caria dintelui vecin
Erupția parțială a dintelui poate duce la acumularea de resturi alimentare în spatele molarului de 12 ani. În această situație nu se poate realiza o bună curățare nici cu ajutorul periuței dentare și nici măcar cu ața sau dușul bucal, ceea ce favorizează apariția cariei dentare pe ambii dinți.
Înghesuirea dinților arcadei respective
În principal aceste probleme afectează incisivii, care având rădăcinile cele mai mici, suportă efectul presiunilor exercitate de molarul de minte și pot strica uneori rezultatul obținut cu ajutorul aparatului dentar sau pot duce la necesitatea aplicării acestuia pentru corectarea poziției dinților.
“În unele cazuri, amânarea extracției molarului de minte inferior poate duce la o complicație rară: rădăcinile care cresc pot înconjura canalul mandibular în care se află nervul ce se ramifică la toți dinții jumătății respective a mandibulei, iar încercarea de a-l extrage poate duce la afectarea acestui nerv. Pacientul poate rămâne pentru o perioada mai scurtă sau chiar foarte îndelungată cu lipsa de sensibilitate pe jumătate de mandibulă, inclusiv a buzei (anestezia nervului). Dacă rădăcinile molarului nu au crescut complet, extracția este mult mai ușoară, la fel și recuperarea postoperatorie”, explică specialistul ortodont.
Așadar, oricât de înfricoșătoare ar părea extracția, aceasta se face sub anestezie, deci nu simțim nimic. Chiar și cele câteva zile de recuperare, puțin mai dificile în cazul molarului inferior sunt de preferat suferinței, de mai lungă durată, asociată complicațiilor produse de prezența unui molar de minte care ar trebui scos.
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…