Sari la conținut

Ce risc major au persoanele care suferă de apnee de somn

semn apnee
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
factori de risc pentru apnee în somn

Oamenii de ştiinţă au analizat dosarele medicale a peste 1.000 de persoane cu vârsta mai mare de 40 de ani ce au fost diagnosticate cu apnee de somn între 2001 şi 2004 şi le-au comparat cu cele ale unui grup de control de 6.000 de persoane care nu sufereau de apnee de somn.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care sufereau de apnee de somn erau de 1,67 ori mai predispuse decât cele din grupul de control să dezvolte cel mai întâlnit tip de glaucom (glaucom cu unghi-deschis) la maxim 5 ani de la diagnosticarea apneei, se arată în studiul publicat în jurnalul Ophthalmology.

Glaucomul este cea de-a doua cauză a orbirii la nivel mondial. Deşi alte cercetări mai vechi au arătat că glaucomul este mai răspândit în rândul persoanelor ce suferă de apnee de somn, acest studiu nou a concluzionat că apneea de somn este un factor de risc independent pentru glaucomul cu unghi-deschis.

„Sperăm că acest studiu încurajează cadrele medicale să alerteze pacienţii ce suferă de apnee de somn de legătura dintre această afecţiune şi glaucomul cu unghi-deschis”, afirmă Herng-Ching Lin, coordonatorul echipei de cercetători ce a realizat cercetarea.

Apneea de somn – caracterizată prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului – afectează peste 100 de milioane de persoane la nivel mondial, iar glaucomul afectează peste 60 de milioane de persoane. Netratat, glaucomul reduce vederea periferică şi poate provoca în cele din urmă orbirea prin vătămarea nervului optic. Doar jumătate din persoanele ce suferă de glaucom sunt conştiente de acest lucru, pentru că boala nu provoacă durere, iar pierderea vederii este treptată.

Academia Americană de Oftalmologie recomandă tuturor adulţilor să efectueze un examen la vârsta de 40 de ani, atunci când afecţiunea şi schimbările de vedere încep să se manifeste.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel