Bebeluşii care dorm alături de părinţi au un risc de 5 ori mai mare de a se confrunta cu sindromul morţii subite, avertizează experţii.
În ciuda avertizărilor, numărul părinţilor care dorm în acelaşi pat cu bebeluşii lor este în creştere. Studii anterioare au subliniat că acest obicei este periculos, mai ales dacă este vorba de părinţi fumători sau consumatori de alcool.
Acum, cel mai mare studiu realizat pe această temă, care a cuprins 1.472 de cazuri de sindrom al morţii subite la sugari (SMSS) şi 4.679 de cazuri de control din Europa şi Australasia, a relevat faptul că în rândul copiilor mai mici de 3 luni, şansele ca SMSS să survină sunt de 5 ori mai mari decât le restul sugarilor, indiferent de stilul de viaţă al părinţilor.
Este posibil ca în cele mai multe cazuri, de vină să fie sufocarea accidentală, mai ales atunci când este vorba despre bebeluşi cu vârsta mai mică de 3 luni.
Potrivit profesorului Bob Carpenter, din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine, anual, numai în Marea Britanie sunt înregistrate 300 de cazuri de SMSS iar dacă părinţii ar asculta sfatul specialiştilor, cercetătorul estimează că 40% dintre aceşti bebeluşi ar putea fi salvaţi.
De asemenea, cercetarea a scos la iveală că în 22% dintre cazuri, copilul a decedat în timp ce dormea alături de unul sau ambii părinţi.
„Probabil că 88% dintre aceste cazuri, care au survenit în timp ce bebeluşii dormeau în acelaşi pat cu părinţii, nu ar fi apărut dacă copiii ar fi fost puşi să doarmă singuri pe spate în pătuţ”, a declarat Carpenter.
În studiu, s-a mai constatat şi că riscul de apariţie a SMSS scade odată ce bebeluşul înaintează în vârstă. Totuşi, dacă unul sau ambii părinţi sunt fumători sau dacă mama consumă alcool ori droguri după naştere, riscul ca bebeluşul să se confrunte cu SMSS, riscul creşte semnificativ.
Chiar şi în rândul copiilor cu risc căzut de SMSS, cu excepţia faptului că ei împărţeau patul cu părinţii, 81% din morţile produse de SMSS ar fi putut fi prevenite dacă sugarii dormeau singuri.
„Mesajul actual care sugerează că este periculos să împarţi patul cu bebeluşul tău doar dacă eşti fumător, consumator de alcool sau droguri, dacă iei tratamente care produc somnolenţă, dacă eşti foarte obosit sau dacă copilul este prematur, nu este destul de eficient”, au concluzionat autorii studiului. De aceea, sfatul lor este ca la ora de somn bebeluşul să fie pus pe spate în pătuţ şi nu luat în patul părinţilor. „Nu spunem că bebeluşii nu ar trebui luaţi în patul părinţilor pentru a fi hrănit sau dezmierdat. Studii anterioare au indicat că nu există niciun risc dacă bebeluşul este luat în patul părinţilor , cu condiţia ca la ora de somn acesta să fie mutat în propriul pătuţ. Cel mai sigur loc pentru un sugar, în timpul somnului, este pătuţul său amplasat în camera părinţilor”, au mai adăugat aceştia.
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…