Sari la conținut

Ce risc are un adult să dezvolte cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca?

cheaguri de sange
Sursă foto: Pixabay
alimente care pot forma cheaguri de sange

Recent, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea administrării vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca. În ciuda controverselor, producătorii susțin că nu există un risc crescut de a dezvolta tromboză (cheaguri de sânge) pentru persoanele vaccinate cu acest ser. 

De fapt, Agenția Europeană a Medicamentului susține că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei. Din acest motiv, autoritățile au considerat că vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este sigur, iar administrarea lui poate continua.

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică într-o postare pe pagina sa de socializare ce riscuri sunt ca un adult sănătos să dezvolte cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca şi cum acest lucru este puţin probabil.

Ce riscuri are o persoană să dezvolte cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca?

„Tromboză = formarea unui tromb, sau coagulare a sângelui, într-un vas. Infarctul miocardic, AVC-ul, tromb-embolismul pulmonar, alte sindroame ischemice zonale (blocaje de artere sau vene) pot să fie date de migrarea, sau formarea, unor trombi de sânge.

Risc mediu de-a dezvolta tromboză la adultul considerat ”sănătos”: 0.1%. Sau 1:1000.
Risc mediu de-a dezvolta tromboză dacă faci COVID: 21%
Risc mediu să faci tromboză după vaccinare anti-COVID cu vaccin AZ: :0.0006%

În concluzie:

a. Dacă faci COVID, ai de 200 de ori mai multe șanse să dezvolți tromboză decât un adult sănătos.
b. Dacă faci vaccin anti-COVID, raportat la un adult sănătos, ne-vaccinat, riscul este de 167 de ori mai mic să faci tromboză.
c. Respectiv, riscul relativ să faci tromboză dacă faci COVID, decât dacă te vaccinezi anti-COVID, este de 35.000 de ori mai mare.

Nu fi prost. Învață matematică. Sau roagă pe cineva să-ți explice ce înseamnă acela un risc relativ.
Vaccinează-te”, susține Gabriel Diaconu, psihiatru.

Astfel, se pare că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca este unul relativ și poate fi însoțit de predispoziția persoanelor care aleg imunizarea.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel