Sari la conținut

Ce risc ai să mori de gripă? Milioane de români sunt în pericol

Ce risc ai să mori de gripă? Gripa nu ucide o persoană fără probleme de sănătate, ci vine cu multe complicații la un bolnav cronic. Care sunt cei mai vulnerabili?

Milioane de români care suferă de boli cronice riscă să facă complicații severe dacă fac și gripă. Este vorba despre cei care suferă de boli cronice pulmonare si cardiovasculare, diabet, imunodeficiente, riscul de dezvoltare a complicatiilor severe datorate infectiei gripale este crescut.

Ce risc ai să mori de gripă? Iată riscurile mai exacte pe categorii de boli:

  1. Pacientii cu boala pulmonara cronica

Exacerbarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) – intr-un studiu, pana la 36% din exacerbari au fost raportate a fi determinate de gripa

Varstnicii cu boala pulmonara cronica sunt la risc foarte inalt de complicatii determinate de gripa si boli pneumococice.

  1. Pacientii cu astm

Un studiu desfasurat in Australia a demonstrat ca 19% din pacientii spitalizati pentru astm acut aveau documentata infectia cu virus gripal A sau B in timpul sezonului gripal

  1. Pacientii cu diabet

In fiecare an, 10.000 – 30.000 de decese inregistrate la persoanele cu diabet sunt determinate de pneumonie asociata gripei; rata de deces in aceasta populatie creste cu 5–15% in timpul epidemiilor

In anii in care exista epidemii de gripa, pacientii cu diabet sunt: ~ de 6 ori mai predispusi sa fie spitalizati cu diagnostic de gripa fata de persoanele fara diabet; ~ de 3 ori mai predispusi sa decedeze prin pneumonie

  1. Pacientii cu boli cardio-vasculare

Gripa poate declansa complicatii, cum ar fi infartul miocardic acut (AMI), accidentul vascular cerebral si moartea subita

Gripa poate avea un rol in ateroscleroza prin destabilizarea placilor si asa vulnerabile

Epidemiile gripale sunt asociate cu cresterea mortalitatii datorata infarctului miocardic acut si a bolii cardiace ischemice.

Mai mulți bolnavi de gripă, în acest sezon

Numărul de îmbolnăviri de gripă va fi mai mare anul acesta, susține preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. Medicul mai spune că în acest sezon a crescut numărul celor care s-au vaccinat, însă nu este suficient pentru acoperirea țintei recomandată de OMS, informează Mediafax.

„În acest an, având în vedere și aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B, se estimează un număr mai mare, probabil, de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele două sezoane”. a precizat președintele SRM.

Medicul a adăugat că, în afară de vaccinare, măsurile de protecție individuală sunt esențiale.

„De fiecare dată când avem o viroză respiratorie este bine se evităm să mergem în colectivitate sau la locul de muncă, este bine să fim izolați la domiciliu, dacă este o formă ușoară sau medie, iar formele grave beneficiază de spitalizare și neapărat trebuie sa ne adresăm medicului pentru a evita administrarea cu antibiotice, care nu este în niciun fel binefăcătoare în cazul unei infecții cu virusuri”, a explicat Alexandru Rafila.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel