Înroşirea involuntară a obrajilor şi a gâtului poate apărea în cele mai nepotrivite momente şi poate avea numeroase cauze fizice şi emoţionale care stimulează sistemul nervos şi cauzează dilatarea vaselor de sânge.
Din punct de vedere fizic, roşeaţa poate apărea când organismul este supraîncălzit din cauza temepraturii, a febrei sau a excitării. De asemenea, alimentele picante, unele medicamentele pentru ADHD şi pentru colesterol sau hipertiroidismul pot cauza înroşirea.
Anumite persoane, însă au mai multe vase de sânge la nivelul feţei care se pot dilata. Chiar dacă aceste persoane nu sunt anxioase, neliniştea creată de faptul că roşesc, poate agrava problema.. ,,Odată ce vă simţiţi faţa fierbinte şi roşie, vă simţiţi şi mai jenat, iar roşeaţa se agravează. De fapt, doar gândul că v-aţi putea îmbujora poate crea nelinişte şi poate declanşa o afecţiune numită eritrofobia, sau teama de a roşi în public, explică psihologul Amy Wechsler.
Măsuri de prevenire şi tratament
Zâmbiţi. Este o modalitate bună de a estompa îmbujorarea care va arăta mai natural pe obraji împreună cu un surâs.
Nu vă gândiţi la ce cred cei din jur. Unele persoane consideră îmbujorarea ceva drăguţ, pe când alţii nici nu o observă. Dacă vă gândiţi la ce cred ceilalaţi despre faptul că roşiţi nu faceţi decât să agravaţi situaţia.
Gestionaţi stresul.Tehnicile de relaxare, respiraţia profundă, meditaţia pot linişti sistemul nervos şi pot scădea tensiunea arterială asociată cu anxietatea.
Răcoriţi-vă cu un pahar de apă rece care poate ajuta la scăderea temperaturii corpului, sau prin aplicarea unor comprese cu apă sau lapte care ajută la contractarea vaselor de sânge.
Soluţiile medicale. Două dintre metodele prin care medicul tratează roşeaţa excesivă sunt impulsurile cu laser pentru a elimina vasele de sânge în exces şi cu beta blocante ca propranololul pentru încetinirea ritmului cardiac şi pentru stoparea adrenalinei..