Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au recrutat 141 de femei care au fost de acord să răspundă la chestionare în legătură cu produsele de igienă pe care le folosesc şi să facă un consult ginecologic.
Rezultatele au demonstrat că anumite produse folosite incorect de către femei au crescut riscul infecţiilor cu transmitere sexuală.
Mai exact, cele care foloseau geluri de duş, săpunuri în interiorul vaginului erau mai predispuse să dezvolte diferite infecţii vaginale.
Vaginul are propriul sistem de „auto-curăţare”: bacteriile bune care îi mentţin sănătatea. Aceste bacterii „prietene” (cele mai multe cunoscute sub numele de lactobacili) menţin un pH acid vaginal care nu permite altor bacterii să se dezvolte şi să producă infecţii. Prin urmare, irigaţiile sau spălăturile vaginale tulbură procesul natural de curăţare şi protecţie al corpului, reducând numărul lactobacililor şi crescând sensibilitatea vaginului la apariţia unor infecţii.
Foarte mulţi specialişti nu recomandă aceste spălături, deoarece pot cauza infecţii grave. Bacteriile „bune” sunt îndepărtate în urma unei spălături vaginale şi bacteriile „rele” îşi găsesc mediul propice pentru a se înmulţi. ,,Echilibrul natural al bacteriilor din vagin oferă protecţie împotriva infecţiilor de aceea, nu este indicată spălarea cu galuri de duş şi săpunuri parfumate. Problema produselor parfumate este că acestea pot schimba PH-ul vaginului, permiţând multiplicarea bacteriilor. Unele produse conţin substanţe puternice care pot cauza iritaţii şi inflamaţie,” spune doctorul Michael Zinaman.
De asemenea, spălăturile vaginale măresc riscul de a dezvolta o cipuercă vaginală (3 din 4 femei se confruntă măcar o dată după menopauză cu aceste infecţii fungice). Ciuperca este prezentă în mod natural în vagin, însă dacă spălăturile vaginale distrug flora bacteriană (reducând numărul bacteriilor bune), aceasta se dezvoltă rapid şi creează disconfort. O infecţie de acest gen se caracterizează prin senzaţia de arsură sau mâncărime, scurgeri albe şi cu aspect brânzos, roşeaţă, miros neplăcut, durere şi arsuri în timpul micţiunii.
În plus, femeile care îşi fac spălături vaginale mai mult de o dată-de două ori pe lună prezintă un risc crescut (cu 73%) de apariţie a bolii inflamatorii pelvine (o infecţie care poate implica uterul, trompele uterine, ovarele şi cavitatea pelvină) care poate conduce la infertilitate şi chiar deces, dacă este netratată. Simptomele includ durere abdominală şi de stomac, frisoane, febră, greaţă.
În schimb, gelurile lubrifiante destinate uzului intern nu au fost asociate unui risc crescut de infecţii, potrivit studiului.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…