Din cuprinsul articolului
Sunt oameni care nu fac față bine lunilor reci de toamna și iarnă. În această perioada, aceste persoane văd cum problemele lor de sănătate se pot chiar agrava.
Adevărul este că scăderea temperaturii în aceste luni duce de obicei la o scădere a apărării sistemului imunitar, deoarece schimbările bruște de temperatură îl slăbesc și suntem mai predispuși la infecții sau inflamații. Și dacă, în plus, există deja o patologie de bază, această poate fi afectată și mai rău.
Având în vedere acest lucru, specialiștii recomandă o serie de sfaturi pentru aceste luni în care frigul ne va fi tovarăș permanent, precum a încerca să nu vă expuneți prea mult la frig și să aveți mare grijă de igiena mâinilor și distanțarea socială, mai ales dacă nu vreți să vă expuneți excesiv la boli respiratorii.
Va puteți ajuta cu suplimente nutritive și vitamine pentru creșterea apărării imunitare, precum și cu infuzii și băuturi calde care va ajută organismul.
Este foarte important să mențineți un nivel optim de hidratare, atât prin consumul de apă (sau infuzii), cât și prin utilizarea unor produse cosmetice care să permită întărirea funcției de barieră a pielii pentru a face față cu succes celor mai reci luni ale anului.
De asemenea, pentru afecțiuni mai grave ce se înrăutățesc în timpul sezonului rece, există tratamente profesioniste la care ar trebui să apelăm. Să vedem, însă, ce afecțiuni se agravează în această perioada:
Mulți pacienți cu boli reumatice recunosc că simt mai multă durere odată cu apariția temperaturilor scăzute. Acest lucru se datorează probabil faptului că frigul induce contracția musculară, care, menținută în timp, poate genera noi contracturi musculare, care vor crește senzația de durere. Cei care au reumatism simt zonele cu probleme inflamate. De asemenea, persoanele care suferă de hernie de disc, pot resimți dureri mult mai mari în această perioadă. Multe persoane au acuzat chiar blocaje ale coloanei. Pentru aceste persoane este indicat să apeleze la un tratament pentru hernie de disc fara operatie. De asemenea, trebuie să se ferească cât mai mult posibil de frig.
Expunerea la frig determină creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, factori care obligă inima să depună un efort mai mare. În acest caz, dacă boala este de tip obstructiv, vasele coronariene își vor vedea funcționarea compromisă, putând declanșa episoade ischemice (angină pectorală sau infarct miocardic), aritmii și insuficiență cardiacă la persoanele cu tulburări cardiace. Persoanele care au astfel de probleme, trebuie să consulte medicul, să se ferească de frig pe cât posibil și, desigur, dacă au un tratament pe care îl urmează, să nu renunțe la el.
Se caracterizează prin apariția mâncărimii, înroșirea pielii și apariția urticariei ca răspuns la stimuli reci, cum ar fi scăderea temperaturii, atingerea obiectelor înghețate sau pur și simplu expunerea la vânt sau frig. Acești oameni ar trebui să fie deosebit de atenți la aceste probleme atunci când termometrele scad. O idee bună ar fi că zonele afectate să fie protejate cu creme speciale. De exemplu, pentru mâini, sunt indicate cremele cu glicerină și uree. Pentru față, există o gama largă de creme protectoare. Cel mai bine ar fi să consultați un farmacist sau dermatolog ce vă poate indică un anumit produs sau vă poate da un preparat specific tipului de piele pe care îl aveți.
În cazul celor care suferă de hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni), constatăm că una dintre principalele simptome este intoleranța la frig, deoarece metabolismul este redus, iar organismul nu generează căldură în mod corespunzător ca răspuns la frig. De aceea, persoanele care suferă de această problemă pot avea o perioadă mai dificilă în lunile în care temperaturile sunt mai scăzute. Trebuie consultat medicul și evitată expunerea la frig, în special pe perioade îndelungate.
Ca și în cazul alergiilor cutanate, putem vedea cum se agravează și tulburările dermatologice, precum psoriazisul sau dermatita. De exemplu, în dermatita atopică, eczema poate apărea pe piele în timpul iernii, iar în cazul psoriazisului se agravează, posibil afectând articulațiile, precum și provocând roșeață, descuamare, durere și umflături. În aceste situații trebuie contactat un medic specialist care va da un tratament personalizat. Aceste afecțiuni ale pielii nu trebuie neglijate sub nicio formă, deoarece se pot agrava, mai ales când vorbim de psoriazis.
Expunerea la frig poate agrava rinită, în principal de tip alergic, în care apare hiperactivitatea nazală. Prin urmare, senzația de nas înfundat poate fi crescută. S-a observat și apariția altor rinite neinflamatorii, chiar și la persoanele care nu au experimentat-o anterior. În acest caz, părerea unui alergolog contează foarte mult și, desigur, urmarea unui tratament adecvat tipului de rinită pe care pacientul îl prezintă.
Expunerea la temperaturi scăzute pe termen mediu poate altera funcția sistemului respirator. În consecință, evoluția bolilor respiratorii precum astmul sau diferite procese infecțioase poate fi agravată. Pot apărea episoade de amigdalită și/sau faringită. Se va observa roșeață și mărire a amigdalelor, roșeață a faringelui care provoacă inflamație, prezentând dificultăți atunci când sunt înghițite alimentele, febră sau dureri de cap, dureri în gât și uneori pierderea vocii.
În sezonul rece, faringita de origine virală este mai frecventă, în timp ce cele de tip bacterian tind să își facă apariția odată cu schimbarea anotimpurilor, mai ales primăvara. Pe lângă un tratament dat de medic, ceaiurile calde (nu fierbinți) sunt recomandate, precum și mierea de albine.
Ne confruntăm cu o problemă care poate fi foarte dureroasă. Este inflamația structurilor care formează urechea medie, cauzată frecvent de o infecție bacteriană. Unele studii arată că variațiile bruște de temperatură pot fi legate de aspectul său, crescându-i incidența odată cu venirea frigului. Medicul ORL-ist este cel care vă poate pune un diagnostic adecvat.
Deci, dacă aveți una din problemele de mai sus, feriți-vă de frig și consultați specialiștii în sănătate.
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…