Sari la conținut

Ce probleme apar în cuplurile în care diferența de vârstă e foarte mare

Chiar dacă se spune că dragostea nu are vârstă, atunci când cei doi parteneri sunt din generaţii diferite, problemele nu întârzie să apară. Dispare pasiunea, intervine plictiseala, scade interesul sexual, iar fiecare începe să vadă defectele celuilalt şi să se gândească la cum vor arăta peste 10 sau 20 de ani.
 Specialiştii susţin că, la început, astfel de relaţii se bazează pe o pasiune foarte puternică, atracţie fizică şi psihică, iar cei doi reuşesc să treacă peste toate barierele, dar nu iau în calcul riscul ca această chimie să dispară rapid. Cele mai întâlnite cazuri sunt cele în care bărbatul este mai în vârstă. „Un bărbat matur are un statut social, asigură stabilitate şi nu este dezorientat în căutarea unei cariere. Femeile se simt valorizate lângă un partener mai în vârstă şi nu caută neapă rat avere, aşa cum s-ar crede“, explică psihoterapeutul Anda Păcurar. La rândul lor, bărbaţii în vârstă sunt copleşiţi de ideea de nou, de femeia optimistă şi ingenuă.

Lucrurile stau aproape la fel şi în cazurile în care, într-o relaţie este cel tânăr, pentru care primează nevoia de a aparţine. Femeia în vârstă se concentrează spre el.

Când apar problemele?

Relaţia începe să „scârţâie“, spun specialiştii, când cei doi nu mai au aşteptă ri comune, nu mai împart aceleaşi valori şi fiecare începe să caute defectele celuilalt. „Chiar dacă sunt cauze valabile oricărei relaţii, se poate spune că, în cazul partenerilor între care există o diferenţă mare de vârstă, aceste probleme apar mult mai repede“, este de părere psihologul Adriana Dragoş.

Viaţa sexuală este unul dintre factorii care dictează longevitatea unui cuplu, ca, de altfel, şi activitatea socială. „O femeie de 30 de ani are un libido diferit faţă de un bărbat trecut de 50 de ani, şi invers. Chiar dacă la început este satisfăcută şi nevoia fiziologică, apar şi copii, trebuie să te gândeşti la cum va arăta relaţia peste 10 sau 20 de ani“, susţin specialiştii de la „The Times“. De la timpul liber şi până la sănătate, între cei doi vor exista diferenţe care nu pot fi ignorate. Cel în vârstă vrea să stea acasă, în faţa televizorului, chiar şi în concedii. Apar astfel diverse simptome ale bătrâneţii şi resentimentele celui tânăr.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel