Sari la conținut

Ce presupune legarea trompelor uterine

Desi optiunile contraceptive sau de sterilizare sunt multiple, azi ne vom opri la sterilizarea femeii prin metoda legarii trompelor uterine, o metoda extrem de populara. Ligaturarea este o tehnica de sterilizare chirurgicala care are ca rezultat inchiderea trompelor uterine si oprirea circulatiei ovulelor dinspre ovare catre uter. De asemenea, aceasta metoda opreste si spermatozoizii in drumul lor catre ovul, are efect imediat si are o eficienta in contarceptie de 99,5%. Atentie, legarea trompelor are un caracter pur contarceptiv si nu va va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau a virusului HIV.

Procedeul legarii trompelor

Legarea trompelor uterine este un procedeu relativ simplu care poate fi aplicat atat intr-o clinica sau spital cat si in cabinetul particular al unui medic specialist. Metodele cele mai des intalnite sunt mini-laparotomia sau laparoscopia si pot fi duse la bun sfarsit cu ajutorul unei anestezii totale sau locale, in functie de preferinte. Se pot folosi de asemenea si alte metode, precum laparotomia, culpotomia, culdoscopia sau histerectomia, asadar, asigurati-va ca veti fi puse la curent cu toate optiunile disponibile si cu efectele/urmarile acestora inainte de a va da acordul pentru operatie. In cazul laparoscopiei, abdomenul este umplut cu dioxid de carbon, care separa peretii abdominali de uter si trompe. Chirurgul face o mica incizie chiar sub ombilic, introducand prin acest punct laparoscopul, un instrument chirurgical asemanator unui telescop. Chirurgul va face o a doau incizie chiar la limita liniei pubiene, prin intermediul careia va introduce instrumentul care va lega sau taia trompele. Operatia nu va dura mai mult de o jumatate de ora. Dupa incheierea ei, se recomanda de obicei 2-3 zile de repaos, iar activitatea sexuala se poate relua in maxim o saptamana. In cazul in care operatia a fost efectuata prin intermediul vaginului, este recomandat ca activitatea sexuala sa fie suspendata pe o perioada de cel putin 2 saptamani, pentru a preveni infectiile.

legarea trompelor Urmarile legarii trompelor

Desi riscul de sarcina este redus in proportie de 99,5%, exista totusi un mic risc de sarcina ectopica (extrauterina), ca urmare a legarii trompelor uterine. Acest tip de sarcina este posibila atunci cand un ovul ferilizat se ataseaza si creste in afara uterului, poate fi extrem de periculoasa si necesita interventia imediata a medicului. De asemenea pot aparea sangerari anormale sau infectii ale ombilicului in urma legarii trompelor, fiecare metoda de operatie venind cu propriile ei riscuri si urmari. Unele femei se plang chiar de unsindrom post-sterilizare care prezinta simptome aleatorii precum sangerari in perioada intermediara ciclurilor, dureri periodice sau, chiar lipsa totala a menstruatiei. In vreme ce unii medici considera acest sindrom ca pura speculatie, altii sunt de parere ca acesta este cat se poate de real si ar presupune viitoare cercetari amanuntite. De asemenea, dupa refacerea operatiei si dezlegarea trompelor, riscul de sarcina extrauterina creste simtitor.

Sexualitatea dupa legarea trompelor

Din punct de vedere al sexualitatii, metoda legarii trompelor nu are niciun efect secundar. Femeile care recurg la aceasta cale de sterlizare vor beneficia de acelasi apetit, placerea nu se va diminua iar nivelul hormonilor va ramane in general acelasi. Ovarele vor continua sa produca ovule care insa sunt oprite la intrarea in uter si reabsobite in organism. Unele femei se bucura chiar de o crestere spectaculoasa a apetitului sexual si de o mai mare placere, datorita eliminarii stresului cauzat de frica unei sarcini nedorite.

Cititi mai mult pe lyla.ro.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel