Din cuprinsul articolului
Conform datelor oficiale, cel puțin un sfert dintre adulți se confruntă, la un moment dat, cu un episod de constipație. Aceasta poate apărea la orice vârstă, având cauze multiple, care, de foarte multe ori, pot fi combătute cu diverse remedii.
Potrivit Healthdigest, constipația se manifestă prin evacuarea, mai rar și cu dificultate, a conținutului intestinal. Frecvența scaunelor, la o persoană sănătoasă, poate varia, de la trei pe zi, la trei pe săptîmână. În funcție de schimbările de mediu, comportamentale, alimentare sau ale stilului de viață, orice om poate fi afectat de așa-numita constipație primară sau funcțională.
Modificarea programului zilnic, mai ales atunci când mergem în vacanță, poate determina apariția constipației. Nu în ultimul rând, depresia și un nivel ridicat de stres pot favoriza apariția acestei probleme. Sedentarismul este o alta cauză majoră a constipației. De asemenea, deshidratarea poate duce la apariția constipației.
Hidratarea insuficientă
Oricare ar fi cauza, constipația se produce din cauza unui dezechilibru între deșeurile din organism și corpul nostru, potrivit Clinicii Cleveland. Uneori, corpul absoarbe prea multă apă din alimente, lăsându-ne cu un produs rezidual care devine mult mai greu de eliminat.
Deși constipația poate fi cauzată de numeroși factori, două dintre cele mai frecvente cauze sunt hidratarea insuficientă și o alimentație săracă în fibre. Alimentele procesate pot provoca, pe lângă alte probleme de sănătate, și constipație, prin încetinirea sistemului digestiv.
Alimentele procesate sunt lipsite de fibre, ceea ce ar putea afecta digestia și ar putea agrava simptomele constipației. În plus, conțin niveluri ridicate de grăsimi trans, care cresc inflamația intestinală și aditivi precum conservanți, îndulcitori sau coloranți, care pot modifica echilibrul microbiomului intestinal.
Schimbarea stilului de viață
Schimbarea stilului de viață, prin includerea unor alimente bogate în fibre, va permite alimentelor să se miște mai ușor prin sistemul digestiv, în timp ce o bună hidratare va împiedica organismul să aibă blocaje provocând constipația.
Suplimentele alimentare pot exacerba (sau chiar pot fi sursa) durerilor de stomac. Suplimentele de fier pot modifica microbiomul intestinal, ducând la inflamații la nivelul mucoasei și apoi la constipație. Suplimentele de calciu pot avea, de asemenea, un efect advers nedorit, ducând la gaze, constipație și balonare.
Alimente împotriva constipației:
1. Merele bogate în fibre ajută contra constipației. Un măr mic asigură aproximativ 4 g de fibre. Fibra trece prin intestine nedigerată, dar ajută la formarea scaunului și promovează mișcările normale ale intestinului. Merele conțin, de asemenea, un tip specific de fibre solubile numite pectină, care sunt cunoscute pentru efectul laxativ.
2. Prunele sunt folosite ca si laxativ natural consuma prune pentru a scapa de constipatie. Pe bună dreptate, consumul de prune contribuie în lupta împotriva constipației. Prunele conțin fiecare aproximativ 2 grame de fibre și sunt o sursă bună de sorbitol. Sorbitolul este un tip de alcool slab din zahăr, foarte bine digerat de organism. Acesta ajută la atenuarea constipației prin reglarea apei în intestine, stimulând și mișcarea naturală a alimentelor în intestin.
Medicii nutriționiști au constatat că prunele pot ajuta la înmuierea scaunului, la îmbunătățirea digestiei și creșterea frecvenței scaunului.
Un studiu a arătat că 40 de participanți cu constipație cărora li s-au administrat prune în dietă, au prezentat îmbunătățiri atât în ceea ce privește frecvența scaunelor, cât și în consistență, comparativ cu participanții tratați cu suplimente cu fibre.
3. Fructele de Kiwi accelerează digestia și tranzitul intestinal. Fructul Kiwi este deosebit de bogat în fibre, ceea ce îl face o gustare excelentă pentru a contribui la un tranzit regulat. Doar un kiwi mediu conține 2-3 grame de fibre. Kiwi-ul s-a dovedit a fi unul din fructele bune pentru constipatie deoarece stimuleaza mișcarea în tractul digestiv, ajutând la inducerea unei mișcări intestinale.
Un studiu din 2007 care a fost facut pe 33 de persoane cu probleme de constipație și 20 de participanți non-constipați carora li s-a dat kiwi de două ori pe zi pe o perioadă de patru săptămâni, a constatat ca Kiwi-ul a ajutat la accelerarea timpului de tranzit intestinal, la scăderea consumului de suplimente laxative și la ameliorarea simptomelor de constipație. (3)
Încercați să adăugați fructe de kiwi la următorul smoothie pentru un gust delicios, cu fibre de înaltă calitate.
4. Strugurii în eliminarea constipației. De secole, strugurii s-au dovedit a fi un remediu natural foarte eficient pentru a scăpa de constipație. Toți strugurii conțin zahăr, celuloză și diverși acizi organici care îi fac un remediu ideal contra contipației, pentru că au proprități laxative. Ajută la curățarea naturală a stomacului și a intestinelor, hidratând și vitaminizând țesuturile tractului digestiv.
5. Semințele de in au o multitudine de beneficii pentru sănătate, însă conținutul ridicat de fibre are capacitatea de a regla tranzitul intestinal. Semințele de in se consumă împotriva constipației pentru că fiecare lingură (10 grame) conține 3 grame de fibre, inclusiv un amestec de fibre solubile și insolubile.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…