Categories: Ştiri sănătate

Ce poți face cu medicamentele expirate, Ministerul Sănătății a publicat instrucțiuni noi

Ce poți face cu medicamentele expirate, Ministerul Sănătății a publicat instrucțiuni noi și vine cu precizări. Ministerul Sănătății a publicat instrucțiunile referitoare la modul de gestionare a acestor deșeuri periculoase, precum și procedura de decontare a cheltuielilor suportate de unitățile sanitare în acest proces.

Ce poți face cu medicamentele expirate, unde le poți duce

Medicamentele expirate sau pe care pacienții nu le mai folosesc vor putea fi predate în puncte special amenajate în cadrul spitalelor publice și private. Și până acum medicamentele expirate aveau regim special, acestea trebuiau duse către farmacii și nu aruncate, pur și simplu, la gunoi. Costurile cu colectarea, depozitarea și distrugerea acestora nu erau acoperite de stat și, din acest motiv, farmaciile refuză colectarea și manipularea acestora.

Astfel, conform instrucțiunilor, în spații special destinate în curtea fiecărui spital, care să permită accesul ușor al cetățenilor, urmează să fie amplasate recipiente în care populația să pună medicamentele vechi sau pe care nu le mai utilizează.

Potrivit noilor reglementări, medicamentele se vor colecta diferențiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe multe categorii.

Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv citostaticele și cele citotoxice, se vor colecta în recipiente de carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac de polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid, iar recipientele trebuie prevăzute cu un sistem anti-retur pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.

În privința deșeurilor de medicamente aflate în stare lichidă, conținute într-un recipient care poate înțepa sau tăia, trebuie colectate în recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă.

Costurile operațiunilor de colectare și distrugere vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin cel al Ministerului Sănătății către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate se precizează în recentele instrucțiuni.

Rămâne să vedem cât de repede se va putea institui acest sistem de colectare a medicamentelor expirate care reprezintă deșeuri periculoase.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: