Sari la conținut

Ce pot indica oboseala și creșterea nejustificată în greutate

Oboseala nejustificata
Oboseala nejustificata
Oboseala nejustificata

Eşti obosit în fiecare zi chiar dacă dormi suficiente ore? Te-ai îngrăşat în ciuda faptului că eşti atent la ceea ce mănânci? Acestea efecte le resimt cei mai mulţi bărbaţi care trec de vârsta de 50 de ani, din cauza lipsei de testosteron.

De ani de zile, medicii au tratat cu destul de mult dezinteres posibilele efecte ale nivelului scăzut de testosteron. Cele mai recente studii au dovedit că este acest hormon este un factor cheie pentru sănătatea bărbaţilor.

Nivelul redus de testosteron din corp, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, creşte foarte mult riscul de deces pentru bărbaţii trecuţi de 50 de ani.

75% dintre bărbaţi nu au auzit de sindromul deficitului de testosteron

Un studiu efectuat cu ajutorul a 800 de bărbaţi care s-au oferit voluntari, a dus la concluzia că cei cu un nivel scăzut de testosteron prezintă un risc de deces cu 33% mai mare decât cei cu un nivel mai ridicat al hormonului.

Doar în Marea Britanie 10% dintre bărbaţi se confruntă cu această problemă numită şi sindromul deficitului de testosteron. Cu toate acestea, mulţi bărbaţi nu conştientizează riscurile pe care le presupune această deficienţă.

Trei sferturi dintre bărbaţi nu au auzit vreodată de acestă afecţiune, conform aceluiaşi studiu prezentat la Congresul privind Sănătatea Bărbaţilor ţinut la Viena.

Nivelul testosteronului scade cu 1% în fiecare an, după vârsta de 30 de ani

Sindromul deficitului de testosteron este cauzat de producţia scăzută a hormonului masculin de către testicule. Vârsta este un factor de risc al acestui sindrom, nivelul de testosteron scade cu aproximativ 1% în fiecare an după vârsta de 30 de ani. Deficitul de testosteron cauzat de vârstă mai este numit şi menopauza la bărbat sau andropauza.

Alte cauze ale scăderii testosteronului din corp includ diabetul zaharat, obezitatea şi consumul excesiv de alcool.

Efecte imediate ale aceste afecţiuni sunt: slăbirea muşchilor (oamenii au nevoie de acest hormon pentru forţa musculară), slăbirea rezistenţei oaselor, lipa de energie şi o stare generală proastă. În unele cazuri s-au constatat şi creşterea în greutate, pierderea părului facial sau de pe corp şi dureri articulare.

Viaţa sexuală este puternic afectată

Nu în ultimul rând, testosteronul este vital potenţei şi vieţii sexuale a unui bărbat. „Mulţi bărbaţi aruncă vina unei vieţi sexuale slabe pe vârstă sau pe partenera lor, când de fapt cauza principală ar putea fi un dezechilibru hormonal”,a declarat Hugh Jones, profesor onorific de andrologie la Universitatea din Sheffield.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel