Categories: Ştiri sănătate

Ce pot face probioticele pentru sănătatea ta?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, probioticele sunt „microorganisme vii care aduc beneficii sănătății atunci când sunt consumate în cantitate suficientă”. Probioticele sunt prezente în mod normal la nivelul tubului digestiv și contribuie la echilibrarea florei intestinale.
Flora intestinală este alcătuită din peste 100.000 de miliarde de bacterii: „bune” – probiotice și „rele” – patogene. Probioticele împiedică înmulțirea bacteriilor patogene la nivelul tubului digestiv. Multiplicarea necontrolată a bacteriilor „rele” poate conduce la apariția unor îmbolnăviri sau a unor tulburări de tranzit intestinal precum diareea sau constipația. În mod normal, când suntem sănătoși, flora intestinală se menține în echilibru. Există însă factori care pot cauza dezechilibre: administrarea de antibiotice, alimentația bogată în grăsimi și săracă în fibre, stresul cronic, bolile inflamatorii intestinale, deficiențe ale sistemului imunitar ș.a.
Echilibrul florei intestinale este un element esențial pentru sănătatea noastră, deoarece probioticele ajută la buna funcționare a digestiei și la sinteza vitaminelor. Tot probioticele secretă substanțe antimicrobiene, stimulează sistemul imunitar și ne protejează de anumite boli. Cele mai recente studii arată că probioticele joacă un rol protector contra bolilor inflamatorii cronice, cirozei hepatice și cancerului colorectal.

Beneficii pentru copii

Probioticele ocupă un loc important în cadrul afecțiunilor din sfera pediatriei. Ele sunt folosite pe scară largă atât pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor, cât și pentru echilibrarea florei intestinale în cazul tratamentului cu antibiotice sau al infecțiilor digestive – ambele fiind probleme foarte frecvente la copii. Practic, în momentul de față, administrarea unui probiotic este obligatorie pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice sau pentru tratarea diareei infecțioase la copii. Pe de altă parte, există studii care demonstrează că probioticele reduc frecvența și intensitatea reacțiilor alergice de tipul eczemei atopice la copii.

Beneficii pentru adulți

Întărirea sistemului imunitar reprezintă una dintre principalele indicații terapeutice ale probioticelor în cazul adulților. Mai exact, probioticele asigură efectul de barieră la nivelul florei intestinale, ceea ce conduce la stimularea imunității organismului. În plus, probioticele contribuie la reglarea tranzitului intestinal și sunt eficiente în caz de constipație, diaree, disconfort abdominal. Unele tulpini de probiotice și-au dovedit eficiența în controlul simptomelor asociate bolilor inflamatorii intestinale (sindromul colonului iritabil sau boala Crohn), altele sunt utile în combaterea intoleranțelor alimentare.

Ce probiotic alegem?

Fie că aveți nevoie de un probiotic pentru a trata o problemă medicală, fie că vreți să faceți o cură pentru stimularea imunității, este indicat să țineți seama de următoarele recomandări privind alegerea unui astfel de produs:

  1. cereți sfatul medicului sau farmacistului referitor la acțiunea tulpinilor aflate în compoziția produsului; astfel aveți garanția că acesta va acționa eficient;
  2. asigurați-vă de: calitatea produsului, metoda utilizată de producător pentru conservarea substanțelor probiotice, termenul de valabilitate;
  3. alegeți un produs care conține o cantitate suficient de mare de probiotice pentru a fi eficient;
  4. informați-vă asupra rezultatelor studiilor științifice realizate pe produs.

O formulă dovedită care ajută la restabilirea imunității organismului este alcătuită din:
– PROBIOTICE – sunt microorganisme vii, benefice, care au capacitatea de a menține și de a restabili echilibrul florei intestinale și de a susține sistemul imunitar;
PREBIOTICE –  sunt alte componente care ajută la restabilirea florei intestinate. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele, care sunt substanțe folosite în colon pentru dezvoltarea unor bacterii benefice;
– VITAMINA C – este cea mai renumită substanță care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: