Din cuprinsul articolului
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi îndeamnă pe pensionarii care cred că au fost nedreptățiți de deciziile rezultate în urma recalculării pensiilor să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru a verifica corectitudinea calculelor, conform informațiilor furnizate de News.ro.
Ministrul a detaliat cum pensionarii pot să își verifice singuri decizia de recalculare, utilizând cea mai recentă decizie de pensionare de care dispun și datele referitoare la vechimea în muncă.
„Pensionarul este cel care are posibilitatea de a merge la Casa de Pensii care a emis decizia. Şi asta e şi prima mea rugăminte şi invitaţie pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare (…) Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare, pentru a se lămuri împreună cu colegii noştri”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară, la Antena 3.
Ce trebuie să facă pensionarii
Ministrul Bucura-Oprescu a explicat că, după ce pensionarii se adresează caselor teritoriale de pensii cu problemele lor, vor fi efectuate verificări pentru a compara datele din dosarul pensionarului cu cele din aplicația informatică. Dacă sunt necesare verificări suplimentare, se va solicita aducerea dosarului din arhivă.
După finalizarea acestei proceduri, casele de pensii pot, fie din oficiu, fie la cererea pensionarului, să revizuiască decizia de recalculare a pensiei.
„Opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect. Pensionarii trebuie să caute în ultima decizie de pensionare (…) să meargă în decizie la punctajul pe care l-a avut, care se regăseşte la litera g) alineatul 1, iar acolo să vadă punctajul. Acel punctaj se menţine în decizia de recalculare, la care se adaugă punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate, de asemenea, pot fi cu uşurinţă calculate de fiecare pensionar, cunoscând faptul că pentru stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0,5 puncte, pentru stagiile între 30 şi 35 de ani avem 0,75 de puncte şi peste 35 de ani avem un punct, prin urmare, pensionarul poate face dânsul însuşi o primă verificare a deciziei de recalculare”, a explicat ministrul.