Daca te ingrijoreaza un ganglion marit, afla care ar putea fi motivele si cand e cazul sa mergi la doctor.
Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că vindeci hepatita daca te tai sub limba sau ca scapi de leucemie daca faci transplant cu celule stem.
Asa cum am demascat ca false unele mituri iar altora le-am acordat creditul pe care il meritau, tot asa vom vedea astazi cat de firesc este sa ne panicam atunci cand dam peste un ganglion limfatic inflamat.
Ganglionul sau nodulul limfatic este un organ, mic, ce apartine sistemului limfatic. Acesta dreneaza lichidul interstitial, absoarbe acizii grasi (din sistemul digestiv) si are rol imunitar. Sistemul circulator limfatic „curata” toate tesuturile corpului nostru, absoarbe grasimile din sistemul digestiv si, cel mai important, are rol imunitar.
Ca sa vedem daca este firesc sa avem motive de ingrijorare cand dam peste un ganglion limfatic inflamat, ne vom uita la functia imunitara a sistemului limfatic. Aceasta functie este indeplinita in principal de un anume tip de celule proprii acestuia precum limfocitele. Limfocitele sunt celulele proprii sistemului limfatic iar obiectivul lor este de a identifica si de a distruge aproape orice agent patogen care a patruns in organismul nostru.
Dar care este relatia dintre limfocite si ganglionii limfatici mariti in volum? Ganglionii mariti se pot datora fie unei infectii banale precum o amigdalita, caz in care uciderea bacteriilor are loc si prin acumularea de limfocite in nodulii limfatici din zona mandibulei, de exemplu, insa, din nefericire, se pot mari si din cauza unui cancer limfatic denumit generic si limfom sau a altui tip de cancer, caz in care ganglionii limfatici sunt fie invadati fie de limfocite degenerate fie de celule canceroase de alt tip precum cele din cancerul de san.
Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.