Recunoscută pentru eficiența sa în creșterea capacității de apărare a organismului față de diversi agenți infectioși, echinaceea este adesea considerată un antibiotic natural, puternic, aliat al sistemului imunitar.
Este cultivată și utilizată în scop medicinal, datorită proprietăților sale terapeutice:
curăță sângele și sistemul limfatic, catalizează acțiunea celulelor albe și acționează eficient în cazul bolilor de plămâni, al gripei și virozelor.
Această plantă minune are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, motiv pentru care poate lupta împotriva oricărui fel de infecție microbiană. Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide și unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E si C.
Iată care este aportul său în beneficiul sănătății:
1. Combate răceala, gripa și infecţiile tractului respirator superior, întărind sistemul imunitar. În tratamentul răcelilor, al inflamaţiilor gâtului, al gripei şi bronşitei, se ia 1 linguriță de tinctură de echinaceea la fiecare 3 ore sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore timp de 1-2 zile. Apoi se reduce doza la 2 linguri de tinctură sau 6 capsule pe zi.
2. Luptă împotriva virusului herpex simplex – echinaceea este un puternic agent antiviral împotriva acestui virus, cercetătorii descoperind că planta produce o creştere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imunitar.
3. Tratează și previne afecțiunile hepatice.
Bila este ajutorul ficatului. O folosire regulată a echinaceei poate susține sistemul imunitar și ficatul în funcția sa.
4. Ajută la vindecarea abceselor și furunculelor –se folosesc unguente sau cataplasme cu echinaceea. Se pot pune comprese sterile cu 50-60 picături tinctură de echinaceea.
5. Combate astmul – pentru cei care suferă de astm, se face tratament intern cu tinctură de echinaceea timp de 3 săptămâni,cu 3 săptămâni pauză cu până la 20 picături diluate în puțină apă de 3-4 ori pe zi. Se folosește și ceaiul din planta întreagă.
6. Tratează afecțiunile bucale, de la gingivite până la paradontoză. Se face gargară 2 minute cu soluție de tinctură de echinaceea (10 picături de tinctură se diluează în 25 ml apă fiartă și răcită) sau ceai de mușețel și se repetă de 6 ori pe zi.
7. Ajută la vindecarea dermatitelor scuamoase. Lipsa vitaminei D în piele, mai ales iarna, poate fi provocată de ciuperci sau de eczeme prezente deja, dar și de dușuri repetate și spălări cu săpunuri agresive. Se poate folosi tinctură de echinaceea, urmată de ulei de cătină.
8. Ține hemoroizii sub control – înainte de orice act chirurgical merită să încercați un tratament cu echinaceea. Acesta este mai complex, dar în majoritatea cazurilor se evită operația. Unguentul se va folosi de mai multe ori pe zi. Se poate tampona locul cu o compresă sterilă pe care s-au pus 50-60 picături tinctură sau 2 linguri de suc de echinaceea plantă. Baia cu echinaceea, în cazul manifestărilor cutanate extinse, este mai indicată decât cataplasmele. Se pun 4-5 linguri cu suc sau tinctură și nu se mai face duș.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…