Categories: Ştiri sănătate

Ce poate face o viitoare mămică ca să scadă riscul de a naște înainte de termen. Cele ȘAPTE reguli esențiale

De cele mai multe ori, nu se poate stabili cu siguranță ce femei vor naște prematur, însă există factori care pot crește acest risc, inclusiv anumite infecții cum sunt vaginozele bacteriene și tricomonas, un cervix prea scurt, sau dacă femeia a mai născut prematur înainte. Dacă acești factori nu ți se aplică, riscul de a naște prematur este mult mai mic. „În România, avem o mare problemă cu vaccinarea. Dacă tu nu-ţi vaccinezi copilul şi faci o boală vine în contact cu unul care nu a ajuns la vârsta să-şi facă vaccinul poţi să-l omori. Şi am avut cazuri deosebite cu mame care au născut şi la o săptămână a făcut varicelă. După încă trei săptămâni a făcut copilul varicelă. Şi unii pot face cu leziuni în ochi, cu encefalită”, atenționează medicul pediatru Ana Clucer.

Vestea bună este că inovațiile tehnologice permit tratarea cu succes a celor mai mici copii născuți prematuri (inclusiv în materinitățile de top din România), vestea proastă este că nu există o astfel de situație și când vine vorba despre prevenirea nașterilor premature.

Asta pentru că medicii nu înțeleg mecanismul nașterilor premature destul de bine pentru a fi capabili să dezvolte modalități efective de tratare a lor. Ceea ce nu înseamnă că o viitoare mămică nu poate face nimic pentru a preveni o astfel de problemă. Iată cele mai simple modalități pentru a crește șansele ca micuțul tău să stea în uter până la termen.

1. Controlează ceea ce poți: renunță la țigări și alcool! Fumatul, consumul de alcool, folosirea drogurilor sau diabetul netratat pot duce la nașteri premature. Elimină toate aceste elemente care depind de tine. Fumatul este în mod special dăunător. De la sindromul mortii subite la sugar până la greutate mică la naștere, malformații, naștere prematură sau apnee (oprirea respirației) toate sunt mult mai întâlnite la copiii ale căror mame sunt fumătoare. „În plus, există o tendintă de două ori mai mare de a opri alimentatia la sân in cazul copiilor cu mame fumătoare. De asemenea, o mamă care fumează în medie 10 țigări pe zi va avea un copil cu funcție pulmoare redusă”, atenționează medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, cooronatoarea Centrului Național Stop- Fumat.

Fără țigări in sarcină

2. O vitamină pe zi ține nașterea prematură la distanță. Suplimentele prenatale luate zilnic îmbunătățesc starea de sănătate a femeii gravide, crescând șansele de a naște la termen. De fapt, cercetările sugerează că acidul folic (care ajută foarte mult și la dezvoltarea optimă a copilului) poate să scadă riscul de rupere a și preeclampsia, două afecțiuni care sunt responsabile de un număr mare din nașterile premature.

Vitaminele sunt esențiale pentru gravide

3. Mănâncă cât mai sănătos. Dacă te asiguri că te „alimentezi” cu toți nutrienții de care ai nevoie în sarcină nu numai că vei avea un bebeluș sănătos, ci și o naștere la vreme. Acizii grași omega 3 (care se găsesc în somon și ouă) reduc riscul de naștere înainte de termene (în plus asigură buna dezvoltare a creierului copilului). Alte studii au arătat că un consum adecvat de vitamina C și calciu poate ajuta la prevenirea nașterilor premature.

4. Consumă apă din belșug! Asigură-te că bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea, care poate duce la contracții premature. Fă-ți un obicei din a merge la toaletă ori de câte ori simți nevoia în loc să te ții. Altfel, își crești riscul de a te alege cu vezica inflamată, ceea ce irită uterul și crește riscul de contracții.

Deshidratarea poate cauza contracții premature

5. Nu uita de dentist. O igienă dentară potrivită și o curățirea regulată poate de asemenea preveni nașterea prematură. Studiile au arătat că bolile gingiilor pot crește riscul femeilor de a naște prematr. Așa că vizitează dentistul cel puțin o dată în timpul lunilor de sarcină (ideal ar fi chiar înainte de a rămâne gravidă să își rezolvi problemele dentare).

Problemele cu dantura ar trebui tratate înainte de sarcină

6. Ia măsuri dacă ai mai născut prematur. Cercetări recente au arătat că un hormon (progesteron), care se dă prin injecții reduce riscul de naștere prematură la femei care s-au mai confruntat cu această porblemă. Așa că întreabă medicul, dacă te afli într-o asfel de situație.

7. Atenție la simptomele nașterii premature.

O detecție timpurie a problemei poate avea un impact extrem de important în prevenirea nașterilor premature, motiv pentru care orice femeie gravidă ar trebui să țină cont de următoarele simptome: contracții regulate care vin la un interval de 10 minute (sau mai repede) care nu cedează când schimbi poziția, scurgeri paginale, crampe în zona inferioară a abdomenului și în spate. Reține că poți avea toate sau doar o parte din aceste simptome și să nu fi în travaliu, însă numai medicul poate stabili ce se întâmplă de fapt.

 

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

29 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

39 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

59 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: