Categories: Stil de viaţă

Ce pericole te pândesc de fiecare dată când ieși cu câinele la plimbare. Experții avertizează că sunt tot mai multe astfel de cazuri

Tu știi la ce te expui, de fiecare dată când îți scoți câinele la plimbare. Tot mai multe persoane suferă accidentări în timpul plimbărilor cu animalele de companie, arată o nouă cercetare.

Fracturi la nivelul degetelor, leziuni traumatice ale creierului (TBI) și luxațiile sau entorsele umărului au fost cele mai frecvente leziuni cu care stăpânii de câini au ajuns la urgențe în SUA din 2001 până în 2020, potrivit noului studiu, publicat în jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise. Femeile și persoanele cu vârsta peste 65 de ani au fost grupurile cele mai predispuse la accidentări.

„Tot mai multe persoane au adoptat câini, în ultimii ani în timpul pandemiei de COVID-19”, a declarat într-un comunicat de presă autorul primului studiu, Ridge Maxson, student în anul trei la medicină la Universitatea Johns Hopkins. „Deși plimbarea câinilor este o activitate zilnică obișnuită pentru mulți adulți, puține studii au cercetat ce tipuri de leziuni poate provoca. Am observat că este nevoie de informații mai cuprinzătoare despre acest tip de incidente.”

Iată ce trebuie să știți despre accidentările care pot apărea în timpul plimbărilor cu patrupedele și ce măsuri de precauție poți lua.

Accidentări frecvente în timpul plimbărilor cu câinele

Pentru studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg au folosit informații extrase din Sistemul Național de Supraveghere a Leziunilor și au descoperit că aproximativ 422.659 de adulți din SUA au avut nevoie de tratament la camerele de urgență pentru leziuni legate apărute în timpul ieșirilor cu câinii din 2001 până în 2020.

În acea perioadă de două decenii, cercetătorii au observat că incidența anuală estimată a leziunilor provocate în timpul plimbărilor cu câinii a crescut de patru ori – posibil datorită creșterii numărului celor care dețin animale de companie și a plimbării câinilor ca modalitate de a fi mai activ. Există, de asemenea, posibilitatea ca raportarea leziunilor provocate de plimbarea câinilor să se fi ameliorat în ultimii ani.

„Bănuim că această tendință s-ar putea datora mai multor factori, în special ratele în creștere ale celor care dețin câini și promovarea plimbării câinilor ca formă de exercițiu fizic zilnic”, a precizat Maxson. „Mulți adulți încearcă să găsească modalități de a fi mai activi în fiecare zi, iar studiile au arătat că plimbarea câinilor este o modalitate bună de a face acest lucru.”

Aproape jumătate dintre pacienții care au avut nevoie de tratament pentru leziunile cauzate de plimbarea câinilor aveau vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, iar 75% dintre pacienți erau femei. Proprietarii de câini mai în vârstă au fost mai predispuși la accidentări în comparație cu cei mai tineri – probabil din cauza riscurilor crescute asociate căderilor.

„Oamenii în vârstă – și în special femeile în vârstă – sunt mai predispuși la fracturi din cauza osteoporozei”, a spus Maxson. „Sunt mai vulnerabili la căderi.”

Cele mai frecvente trei leziuni asociate cu plimbarea câinilor au fost fracturile degetelor, TBI (comoții cerebrale și leziuni interne ale capului neconcusive) și entorsele sau întiderile umerilor. Fracturile de șold au fost, de asemenea, frecvente la cei cu vârste  de 65 de ani și peste.

Cercetătorii au observat că majoritatea leziunilor au fost cauzate de căderi provocate de încurcarea sau împiedicarea de lesa câinelui.

„Deși lesa servește ca o legătură vitală între câine și stăpân, poate pune tensiune pe degete și pe umăr atunci când un câine trage înainte sau își schimbă rapid direcția”, a spus Maxson. „Lesa poate provoca, de asemenea, accidente dacă stăpânul se încurcă sau se împiedică și cade.

Măsuri de precauție

Simplul fapt că știi la ce pericole te expui în timp ce îți plimbi câinele este important, potrivit Erin Joy Cavin Muckey, MD, profesor asistent de medicină de urgență și director medical al departamentului de urgență de la Spitalul Universitar Rutgers.

„Trebuie să realizăm că unele lucruri și activități, cum ar fi plimbarea câinilor, care par foarte benigne, prezintă un anumit risc”, a spus dr. Muckey. „Fii conștient de asta și încearcă să nu fii distras cu lucruri precum telefonul mobil.”

În plus, mai sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că ești cât mai în siguranță posibil în timp ce își plimbi câinele, a spus Kate Anderson, DVM, profesor la Institutul Duffield pentru Comportament Animal de la Universitatea Cornell. Ea recomandă să urmați aceste sfaturi:

  • Evită lesa retractabila. „Folosește, în schimb, o lesă scurtă – 6 picioare”, a precizat Anderson. „Nu numai că lesele retractabile pot contribui la apariția leziunilor, ci pot face și mai dificil antrenamentul câinelui.” Lesele retractabile au întotdeauna tensiune pe lesă și asta poate împiedica animalul să învețe să nu tragă.
  • Folosește un ham. „Folosește un un ham cu atașare frontală”, a spus Anderson.
  • Ia în considerare lecțiile de dresaj. „Poți lucra cu un dresor calificat pentru a te îndruma cu privire la echipament și pentru a învăța câinele să meargă în lesă”, a spus Anderson.
  • Evită zonele cu trafic intens. Cel puțin, până când îți poți dresa câinele bine. Anderson a spus că acest lucru este deosebit de important dacă știi că patrupedul tău este probabil să alerge sau să tragă atunci când vede biciclete, scutere sau alți câini.
  • Dacă îți este greu să controlezi câinele în lesă, Anderson menționează că este o idee bună să eviți plimbările (dacă este posibil) până când îi poți antrena mai bine. Dacă ai curte, e locul ideal să îl antrenezi pentru plimbările mai lungi. Dacă locuiești în apartament, îl poți scoate la plimbări mai scurte, aproape de bloc, până când animalul de companie se învață cu lesa.
  • De asemenea, nu strica să vorbești veterinarul câinelui tău dacă plimbările cu animalul tău par riscante. „Discutați comportamentul cu medicul veterinar”, a spus Anderson. „El te poate ajuta la determinarea cauzelor posibile, la evaluarea severității și la excluderea oricăror cauze medicale potențiale. Dacă este cazul, te pot trimite apoi la un antrenor calificat dacă este necesar.”

Recent Posts

REVOLUŢIONAR. Oamenii de ştiinţă au găsit „cheia” pentru un creier sănătos

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…

19 minute ago

Pensie de 3.400 de lei, deși nu are nici un an de muncă! Vedetele care primesc acești bani

În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut…

39 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Cine este Cristian Terheș, candidatul susținut de PNCR la alegerile prezidențiale 2024

Cristian Terheș  este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…

59 de minute ago

România în doliu: au murit în urma dezastrului din Spania

În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…

o oră ago

Silviu Prigoană, înmormântat în secret în toiul nopţii! Cui a lăsat averea colosală în testament?

Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…

2 ore ago

ANM, în alertă! PROGNOZA METEO până la mijlocul lunii decembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…

2 ore ago

Citeste si: