Sari la conținut

Ce pensii vor primi românii cu vechime sub 15 ani. De ce vechime ai nevoie pentru 1.000 lei în plus la pensie

pensii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anunt despre pensiile romanilor

Românii care nu au lucrat cel puțin 15 ani vor avea parte de o surpriză neplăcută, în contextul în care stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Prin urmare, pentru a primi pensie, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, pragul minim de contribuție este de 15 ani de muncă, iar pentru acești ani, persoanele vor primi 1.281 de lei.

Pensia minimă/socială de 1.281 de lei ar putea creşte la aproape 2.000 de lei d ela 1 septembrie 2024.

Pensia pentru românii cu vechime mai mică de 15 ani

Deci, cum se vor pensiona românii care nu au muncit 15 ani și câți bani ar urma să primească? Există trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani, potrivit Newsweek.ro.

  • Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.
  • Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. Potrivit sursei citate, după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.
  • Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

De ce vechime ai nevoie pentru 1.000 lei în plus la pensie

Recalculare a pensiilor aduce în prim-plan întrebarea: „câtă vechime este necesară pentru a obține o creștere semnificativă a pensiei, de cel puțin 1.000 lei”?

Pentru a beneficia de o creștere consistentă a pensiei, este esențial ca pensionarul să fi muncit un număr considerabil de ani. Dacă ai 40 de ani vechime, se poate ieşi la pensie, fără penalizări, cu 5 ani mai devreme.

Conform noii legi a pensiilor, pensionarii care au muncit peste 25 de ani primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte sunt adăugate la pensia recalculată, oferind astfel o creștere suplimentară.

Puncte bonus în funcție de vechime:

  • 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus.
  • 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei.
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei.
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei.
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

Aceste puncte sunt calculate pe baza valorii punctului de pensie (VPR), care este de 81 lei.

Tipuri de pensii pentru românii care ies la pensie

Proiectul de lege prevede patru tipuri de pensie:

  • Pensie pentru limită de vârstă – Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontribitive. Exceptie o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.
  • Pensie anticipată – Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege. Pensionarea anticipată cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 ani, cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare va fi penalizată cu maximum 24% .
  • Pensie de invaliditate – vor exista în continuare cele trei grade de invaliditate. Noutatea pentru această categorie este redefinirea gradelor de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei (grav, accentuat sau mediu). Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.
  • Pensie de urmaș – Se mențin prevederile din legislația veche.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel