Din cuprinsul articolului
Autorităţile au decis ca o anumită categorie de pensionari să primească mai mulţi bani începând cu 1 octombrie 2024.
Sume mai mici de bani, la „mica recalculare”
Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, a menționat că nu se așteaptă la creșteri semnificative ale pensiilor în cadrul celei de-a doua etape a recalculării, cunoscută sub numele de „mică recalculare”, comparativ cu prima etapă.
Conform explicațiilor oferite, pensionarii trebuie să aducă adeverințe de venit doar pentru sumele realizate înainte de aprilie 2001. Pentru veniturile obținute după această dată, nu sunt necesare documente suplimentare, deoarece datele sunt deja înregistrate în sistemul informatic.
„La această «mică recalculare» nu ne așteptăm la creșteri semnificative ale pensiilor, comparativ cu «marea recalculare». Motivul este că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au acționat în instanță pentru veniturile nepermanente nevalorificate și au câștigat, însă majorările obținute nu au fost considerabile. În această etapă, se includ veniturile nepermanente care nu au fost valorificate inițial la pensie. Pensionarii pot prezenta adeverințe de venit și vor fi incluși în recalculare”, a declarat Maria Andronache, potrivit Ziarul de Iași.
Pensiile nu țin cont de vechimea în muncă
Într-un interviu acordat la Antena 3 CNN, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a discutat despre motivul pentru care perioada efectivă de muncă nu este luată în considerare și despre decizia de a nu majora pensiile care sunt sub 2.000 de lei, conform noii legislații privind pensiile.
Simona Bucura Oprescu a explicat că legea pensiilor reflectă contributivitatea. Ea a oferit ca exemplu cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care aparține unui asigurat social ce a cotizat timp de 18 ani. Potrivit ei, veniturile mari ale acestuia au fost proporționale cu contribuția sa la asigurările sociale, explicând astfel nivelul ridicat al pensiei.
Aceste puncte de stabilitate sunt acordate doar pentru perioadele efectiv lucrate, după 25 de ani de cotizare. Astfel, pentru un stagiu de cotizare între 25-30 de ani, se acordă 0,5 puncte suplimentare, iar pentru un stagiu între 30-35 de ani, se acordă 0,75 puncte suplimentare.
Sute de mii de pensii vor crește de la 1 ianuarie 2025
Aproape 600.000 de pensii ar urma să crească de la 1 ianuarie 2025, iar circa 200.000 rămân la fel până se realizează echitatea, adică până când pensia recalculată ajunge la nivelul celei în plată.
În cazul celor peste 130.000 de pensionari cu condiții speciale de muncă, datele Ministerului Muncii arată că doar puțin peste jumătate dintre ei vor avea pensii mai mari după recalculare.
Citeşte continuarea AICI.