Categories: Știrile zilei

Ce pensii vor fi majorate cu 90%? Limita minimă de vechime

Casa Naţională de Pensii va trimite adeverinţele cu pensiile recalculate după data de 10 iulie şi peste 4.000.000 de pensionari vor primi bani în plus de la 1 septembrie 2024. În prezent, în România sunt doar 140.000 de pensii care depășesc 5.000 de lei.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că, începând cu 1 septembrie, pensionarii care au cotizat peste 40 de ani, dar în prezent au pensia minimă, vor avea parte de creșteri de 80-90%. De asemenea, cei care au avut un stagiu de cotizare de sub 25 de ani vor rămâne cu aceeași pensie.

„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu, la Antena 3.

Datele de pe noile taloane de pensie

Pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice, a explicat șeful Casei de Pensii.

„Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu.

Printre altele, Legea 360/2023 stabilește și schema după care se calculează pensiile și care a stat la baza aplicării principiului contributivității. Astfel, românii își pot calcula singur veniturile. De exemplu, după 30 de ani de muncă, o persoană are acum ocazia să afle câți lei va primi la pensie.

Sursă foto: Playtech

Formula de recalculare a pensiilor

Specialiștii Ministerului Muncii au explicat care este formula după care va fi recalculată pensia până la 1 septembrie 2024.

„În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. 7), punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spun autoritățile.

În cazul de față, am luat ca exemplu un pensionar care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta, are o vechime de 30 de ani.

Formula de calcul

0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime) + 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani).

Vor rezulta un număr de 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 1992 de lei. Deci, el va primi pensia mărită cu 500 de lei.

Cum se acordă punctele de stabilitate la pensie

Numărul total de puncte realizat de o persoană asigurată în sistemul public de pensii se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Astfel, punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Mai departe, pentru fiecare stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
    0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
    1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
    Iată care sunt perioadele asimilate vechimii:
  • a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii;
    a satisfăcut serviciul militar;
    a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale;
    a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă din cauza vreunui accident de muncă sau a unor boli profesionale;
    a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.

Recent Posts

Horoscop 25 noiembrie – 2 decembrie: Leii strălucesc, Capricornii renasc

Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…

2 minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

22 de minute ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

42 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

2 ore ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

9 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

10 ore ago

Citeste si: